+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

23.04.2023 Балнеолечение в Хисаря

История на балнеолечението I: Хроника от древността до наши дни

Сведения за балнеолечението от различните епохи

Балнеолечението има хилядолетна история, любопитни сведения за която са открити в древни Индия, Египет, Вавилон, Китай, Гърция, Римската империя, Арабия. Първоначално водолечителите и обществените лекари практикували балнеолечение на база на опита си от народната медицина. Впоследствие жреците обвързали балнеолечението с мистични и религиозни ритуали, където чрез обливане и къпане с вода имали успех при лечението на дадени функционални болести и оказвали силно психотерапевтично действие.

Разцветът на балнеолечението е по времето на Римската империя, когато на местата с минерални води изграждат внушителни и впечатляващи със сложното си устройство терми. След разпада на Римската империя и навлизането в Средновековието в западна Европа значението на балнеолечението е маргилизирано от религията, докато в източноправославните и в ислямските страни медицинското наследство на древността е частично съхранено. След като по-късно го превеждат на латински, познанията за балнео- и водолечението отново се разпространяват в Италия, Франция, Германия и други западни страни. С развитието на биологията, химията, физиката, медицината, балнеолечението отбелязва напредък, като емпиричните познания отстъпват място на научнообоснованата балнеология чак през XX век. След втората световна война има подем на развитието на балнео курортите и научноизследователската дейност в областта на хидротерапията. Принос за това има и нашата страна и тук може да научите повече за балнеолечението в България.

Следва хроника на историята на балнеолечението по места и епохи:

Mound E Gateway at Harappa, https://www.harappa.com/

Балнеолечение в древна Индия:

Края на IV, началото на  III век пр.н.е. в Индия са използвали бани и къпални като част от древната култура харапа в добре благоустроени градове с водоснабдителна мрежа. II век пр.н.е.: сведение за използване на водата за лечение и закаляване в свещените индийски книги „Веди” и в книгите за „Йога-сутра”.

Балнеолечение в древен Египет:

Бащата на историята Херодот дава сведения в своите медицински папируси от 484-425 г. пр.н.е. за използването на множество лекарствени средства, хирургични методи, двигателни упражнения, плуване и обливане на тялото с вода.

Балнеолечение във Вавилон:

В глинените плочки от огромната библиотека на асирийския цар Асурбанипал в столицата Ниневия от VII век пр.н.е. има сведения за използване на балнеолечението.

Балнеолечение в древен Китай:

Балнеолечението върви ръка за ръка със слънцелечението, гимнастиката и масажа.

Балнеолечение в древна Гърция:

Известният и до днес лекар Хипократ в своята книга „Начин на живот” препоръчва лечението с движения, масажи, слънчеви и водни процедури.

Балнеолечение в Римската империя:

Римляните почерпили опит от гърците и египтяните по отношение на благоустройството и изграждали величествени и внушителни бани – така наречените терми. Многофункционалното и сложно устройството на термите е описано в съчинения на философите Сенека, Цицерон и др. Подробно описание на римските терми и балнеолечението в римската империя може да прочете тук.

https://pixels.com/

Балнеолечение в Арабия:

Авицена, виден представител на арабската медицина, около 980 г., в книгите си описва водата като средство за опазване на здравето.

https://www.countere.com/home/paracelsus-based-alchemist-populist-physician

Балнеолечение в Базел

Професор Парацелзус (1493-1541г.) свързал терапията с хирургията и въвежда минералните води в лечебната практика.

Прегледайте и другите статии в категория Балнеолечение за още любопитни факти. Научете повече за баленолечението в Аугуста СПА Хотел тук. Абонирайте се за бюлетин за още интересни статии.