+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

02.11.2023 Здраве и красота

Как да спрем цигарите веднъж завинаги?

Представяме ТОП 5 полезни практики и световния бестселър за отказване на цигарите на Алън Кар

Книгата „Лесният начин да спрете пушенето без усилия на волята” на Алън Кар е с над 18 милиона продадени копия. Обещава, че след прочитането й, пушачите могат да откажат цигарите – лесно и веднъж завинаги. Успехът на метода на Кар – The Easyway – се дължи на разбиването на всички митове, свързани с тютюнопушенето. Друго предимство са точните и ясни стъпки, които желаещите да се освободят от тази зависимост да следват. Помогнала е на хиляди хора, сред които са и знаменитости като сър Антъни Хопкинс, Анджелика Хюстън и други.

Как да спрем цигарите с метода The Easyway

Избрахме 10 цитата, за да придобиете първи впечатления от това полезно четиво, което горещо Ви препоръчваме:

 1. Примамката в никотиновия капан е изцяло психологическа. Ние не започваме да пушим, понеже сме привлечени от вкуса или от мириса. Започваме поради убеждението, че това е нещо леко бунтарско, което ще ни донесе удоволствие и ползи. Това убеждение е примамката, която ви въвлича в капана.
 2. Искате ли да сте непушач? Трябва да разберете каква е разликата между пушачите и непушачите. Тя не е, че непушачите са пощадени от промиването на мозъци – не са. Нито, че имат волята, за да не се пристрастят – за да си непушач, не ти е нужна воля. Не е и че непушачите просто са устроени различно – генетиката няма нищо общо тук. Истинската разлика е в това, че непушачите не изпитват желание да пушат.
 3. За да премахнете желанието си да пушите, трябва да промените умствената си нагласа. За тази цел трябва да изпълните три прости задачи:
  • Да откриете грешките в умствената си нагласа.
  • Да премахнете тези грешки от мисленето си.
  • Да позволите на логиката и разума да разрушат внушенията.
 4. Когато приемате този наркотик, постепенно ставате летаргични и почвате да се задъхвате, а имунната ви система отслабва и все по-лесно се разболявате. Най-лошото е, че той неусетно разрушава нервната система, смелостта и увереността ви, както и способността да се концентрирате. … Още няколко детайла: този наркотик има гаден вкус, прави дъха ви лош, а зъбите – черни, предизвиква хрипове и кашлица, кара ви да изпитвате срам и вина и ежегодно убива по 7 милиона души по света.
 5. Как ще се справям с живота без цигари? Пушачите не осъзнават, че цигарата не премахва този страх. Тя го предизвиква.
 6. Повечето хора мислят, че пушачите не успяват да откажат цигарите, защото им липсва волята да направят нужната жертва. Когато спирате да пушите с Easyway, жертва няма, затова не ви е нужна и сила на волята. … Прозрете ли отвъд илюзията, че пушенето ви носи удоволствие и подкрепа и осъзнаете ли, че от него няма никаква ползва, тогава няма и никаква жертва. Когато се появи в ума ви мисълта за пушене, не страдате, че не може да пушите, а се радвате, че вече не ви се налага. Когато спирате да пушите не се отказвате от нищо. Тъкмо обратното – освобождавате се от нещо, съсипващо живота ви.
 7. Ако трябва да използвате волята си, за да спрете да пушите до края на живота си, със сигурност няма да успеете. Но със сигурност ще успеете ако премахнете нуждата и желанието си да пушите.
 8. Щом няма желание за пушене, няма и потребност за заместители като храна и алкохол.
 9. Напълно възможно е, човек да не е в затвор, но да не е свободен – да не е физически ограничен, но да е психологически пленник; да е принуден да мисли, чувства и действа така, както искат от него представителите на държавата или частни интереси. – Олдъс Хъксли, Прекрасният свят
 10. Пушачите така или иначе нямат никаква свобода. Те не избират дали да се пристрастят. Не избират и да продължават да пушат. Не им харесва да пушат. Мислят си, че им харесва, просто защото са наркомани, поради което се чувстват нещастни, ако не им е позволено.

Методът The Easyway на Алън Кар е силно вдъхновяващ не само за пушачи, които си задават въпроса Как да спрем цигарите. Книгата успешно разобличава механизма, по който в съвременното общество големите индустрии неусетно формират много от нагласите ни. Дава сила и мотивация да поставим под въпрос нашите досегашни вярвания – за самите нас и за света. Така ни дава възможност да станем по-добри и по-силни, да спрем цигарите, без вредни заместители и да започнем да се държим като хора, които обичат себе си и близките си.

Резервирайте Вашата СПА почивка онлайн на augustaspa.com и се възползвайте от най-добрите ни оферти!

ОТСТЪПКА

само за онлайн резервации на

augustaspa.com

Как да спрем цигарите в 5 стъпки

1. Разберете какво Ви подтиква

Определете ситуациите, емоциите или дейностите, които предизвикват желанието Ви да пушите. Независимо дали става дума за стрес, социални ситуации или специфични практики, разпознаването на задействащите фактори е решаваща стъпка в разработването на механизми за справяне.

2. Осигурете си разбиране

Не се нагърбвайте с тази задача изолирани и сами. Информирайте приятели, семейство и колеги за решението си да спрете да пушите. Наличието на подкрепяща и разбираща среда ще Ви насърчава в трудни моменти.

3. Насрочете дата за отказ

Избирането на конкретна дата за отказване от цигарите служи като осезаема цел и ангажимент към Вас самите. Изберете ден, който има значение, като началото на нов месец или лична годишнина.

4. Създайте си нова среда без дим

Премахнете цигарите, запалките и пепелниците от жилищните си помещения. Направете дома и колата си зони без тютюнев дим, за да премахнете лесния достъп до тютюнопушене.

5. Създайте си нови навици

Заменете пушенето с по-здравословни навици. Занимавайте се с физически дейности, практикувайте здравословно хранене или си изберете хоби, за да се разсеете и да запълните празнотата, оставена от пушенето.

Как да спрем цигарите в заключение

Темата за отказването от цигарите е от съществено значение за по-здравословен и по-щастлив живот. Освобождаването от оковите на тютюнопушенето е пътешествие, на което много хора се впускат и с правилните стратегии това е постижима цел. В тази статия разгледахме изчерпателно ръководство за това как да спрете цигарите, което ви дава възможност да поемете отговорност за здравето си още днес. Въоръжени с решителност, подкрепа и ефективни стратегии, можете да се освободите от хватката на пушенето. Отпразнувайте решението да дадете приоритет на Вашето здраве и благополучие и знайте, че не сте сами в това трансформиращо пътуване!

Ако сте харесали статията и искате да четете още интересни и полезни новини, последвайте страницата ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин!