+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

lechebna_gimnastika
04.07.2024 Здраве и красота

Лечебна гимнастика за възрастни и деца

Въведете здравословно и безопасно движение в ежедневнета рутина

Чувствате ли се сковани?  Боли ли ви врата, гърба и кръста? Трудно подвижни ли са ставите рано сутрин и след заседяване? Вероятно отдавна искате да се раздвижите, но се страхувате, че спортните занимания не са за вас, че са твърде трудни, изморителни, рисковани и въобще – упражнение с повишена трудност.

Ако пасвате на описанието по-горе, то лечебната гимнастика е точно за вас.

Представлява гимнастически упражнения, които развиват двигателния потенциал щадящо и постепенно. Лечебната гимнастика е залегнала в основата на кинезитерапията и включва упражнения, които подобряват стойката, укрепват мускулатурата и намаляват болката. Често се съчетава с масажи и физиотерапевтични процедури с лечебна цел за постигане на оптимален оздравителен ефект.

Защото единственият начин да се възстанови ограниченото движение е чрез въвеждане на здравословно движение в ежедневната ви рутина. Упражненията от лечебната гимнастика са неразделна част от комплексното лечение при наличие на ограничено движение в дадена става или при мускулна слабост.

Ползи от практикуването на лечебна гимнастика:

Ползите от лечебната гимнастика се наблюдават върху целия организъм. Хората, които редовно правят упражнения подсилват имунната си система, оздравяват функционалните възможности на всички системи, повишават психо-емоционалния си тонус и също ускоряват регенеративните процеси. Лечебната гимнастика може да се ползва успешно както при възрастни, така и при деца – за подпомагане на растежа на младия организъм и за придобиване на добра физическа култура. При възрастни лечебната гимнастика профилактично служи за предпазване от заболявания и усложнения, а при наличие на травма или заболяване помага за бързо и ефикасно възстановяване на нарушени функции.

По-конкретно ето списък с многобройните ползи от лечебната гимнастика:

·        за костната система– костите стават по-здрави и издръжливи вследствие на подобрената калциево-фосфорна обмяна;

·        за мускулатурата– предпазва мускулите от деформации и увеличава двигателната активност;

·        за сърдечно-съдовата система– подобрява честотата на пулса, обема на кръвта, работата на сърцето;

·        за дихателната система– увеличава жизнената вместимост и регулира дишането;

·        за нервната система– образува условни рефлекси и двигателни навици.

Състояния, които повлиява лечебната гимнастика:

  • заседнал начин на живот и по-специално – пред компютър;
  • болки в шията, гърба и кръста, гръбначни изкривявания, дискова херния;
  • спортни и друг вид травми, фрактури;
  • след оперативни състояния;
  • инсулт и други.

Изпълнение на лечебна гимнастика

Упражнения

Чрез активните гимнастически упражнения се раздвижват ставите, разтягат се меките структури около тях, подобрява се еластичността на сухожилията, силата и издръжливостта на мускулите. Работи се за големите мусулни групи: корем, гръб, седалище, бедра, рамена. Гимнастическите упражнения се съчетават с правилен ритъм на дишане, което увеличава вместимостта на кислород и по този начин се подобрява общата издръжливост.

Уреди

Упражненията може да включват и различни уреди, които освен че правят часа по-интересен, развиват комплексно и организма:  

  • фитбол;
  • гири;
  • ластици;
  • шведска стена.

С фитбол се работи за отделни мускулни групи, като в същото време тялото се натоварва симетрично и винаги има елемент за трениране на равновесието. Тези упражнения мобилизират цялото тяло.

Препоръчително е тежести да не се използват, тъй като те предизвикват натиск в ставите и гръбначния стълб, особено при движения с тях над главата. Алтернатива е да се ползват малки гири, за да се избегне риск от травма.

Друг уред, който се използва в лечебната гимнастика е ластикът. Той е ефективен инструмент за трениране на мускулите в крайния им обем. Развива пълния им капацитет и затова е предпочитан пред упражненията с тежести.

Възможно е да се правят и комбинации. Примерно да се съчетаят топка и ластик в едно упражнение и така да се тренира едновременно сила, равновесие и координация.

Лечебна гимнастика за възрастни хора

За хората в напреднала възраст, упражненията имат редица ползи. От една страна предпазват от заболявания, от друга водят до чувство за увереност, тонус, повишена сила и енергия. Упражненията имат вариации и могат да се изпълняват прав или седнал на стол, в темпо според възможностите. Има възможност да започнете с 1 тренировка за цяло тяло и да продължите с тренировки за определени групи мускули. Част от упражненията са за сила, а други за гъвкавост и за баланс и са важни, за да предотвратят падания.

С лечебна гимнастика движението е безопасно, съобразява се с моментната физическа форма на човека и прогресията към по-сложни упражнения е според индивидуалните възможности.

Представяме ви 2 видео канала с лесни упражнения за възрастни хора, които може да практикувате у дома.

https://www.youtube.com/@MoreLifeHealth

Лечебна гимнастика за деца

Освен възрастните хора, лечебната гимнастика е много подходяща и за деца. Особено полезна е при гръбначни изкривявания, лоша стойка на тялото и болки в гърба вследствие на заседнал начин на живот.

Вижте този канал за повече информация и видеа с упражнения:

Физическите упражнения и елементи от отделните видове спорт, изпълнявани под формата на лечебна гимнастика, са не само укрепващо и профилактично, но и терапевтично средство при редица заболявания. Те са доказали своето профилактично въздействие както при здрави, така и при хора с ограничено движение и заболявания от различен характер.

Всичко това прави лечебната гимнастика изключително подходяща за деца, юноши и хора в по-напреднала възраст. Не се търси бързина и ловкост, всеки изпълнява със собствено темпо. Упражненията не създават натиск в ставите, тръскане, набиване и елиминират всякакъв риск от травма. Така че не се колебайте, а изпробвайте някои от упражненията за лечебна гимнастика в АУГУСТА СПА Хотел и се насладете на ползите от тях още след първата тренировка.

Резервирайте Вашата СПА почивка онлайн на augustaspa.com и се възползвайте от най-добрите ни оферти!

ОТСТЪПКА

само за онлайн резервации на

augustaspa.com

Ако сте харесали статията и искате да четете още интересни и полезни новини, последвайте страницата ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин!