+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

30.11.2023 Здраве и красота

Плуване: ползи, стилове, воден фитнес

Гмурнете се в лечебните минарални води на АУГУСТА СПА Хотел в Хисаря, възползвайте се от всички предимства на плуването

Тази статия изследва невероятните ползи от плуването – един от най-приятните и здравословни начини да се раздвижите и погрижите за здравето и външния си вид. Независимо дали сте опитен или начинаещ плувец, който предпазливо потапя пръстите на краката си във водата, плуването предлага множество предимства както за физическо, така и за емоционално благополучие. Ще научите повече и за различните стилове на плуване и подводния фитнес.

ТОП 10 ползи от плуването:

1.Тренировка за цяло тяло

Плуването е  цялостна тренировка на тялото. За разлика от много други физически упражнения, плуването ангажира няколко мускулни групи едновременно. Независимо дали изпълнявате свободен стил, бруст, гръб или бътърфлай, вие натоварвате ръцете, краката, коремните мускули и мускулите на гърба. Този холистичен подход гарантира, че не само изгаряте калории, но и тонизирате и укрепвате цялото си тяло едновременно.

2. Упражнение с ниско натоварване

За хора със ставни проблеми или за тези, които се възстановяват след травма, плуването осигурява алтернатива на традиционните спортни активности. Независимо от възрастта, килограмите и съпътстващите заболявания, плуването щади организма и силно редуцира вероятността от нараняване, защото намалява напрежението върху ставите. Затова плуването е идеален избор за хора от всички възрасти и отличен начин да останете активни, без да натоварвате излишно тялото си. Плуването в минерална вода е отличен избор за хора със ставни болки или артрит. Комбинацията от топла вода и минерали насърчава мускулната релаксация, облекчава напрежението и повишава гъвкавостта. Препоръчва се силно на онези, които търсят облекчение от хроничната болка или се възстановяват от наранявания.

3. Подобрена циркулация

Плуването е отлично кардио упражнение, което кара сърцето ви да изпомпва, подобрява кръвообращението и подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система. Редовното плуване може да помогне за понижаване на кръвното налягане, да намали риска от сърдечни заболявания и да подобри нивата на холестерола. Подобреният кръвен поток означава по-добра доставка на кислород до мускулите и органите, поддържайки цялостното сърдечно-съдово здраве. Подобрената циркулация също допринася за по-бързото възстановяване след травми. Във всички случаи плуването е ефективен начин за подобряване на тонуса и издръжливостта на тялото като цяло.

4. Редуциране на теглото

Ако се стремите да свалите няколко излишни килограма, плуването може да бъде много ефективен спорт. Това е дейност за изгаряне на калории, която не само помага за загуба на тегло, но и засилва метаболизма. Съпротивлението на водата добавя допълнително предизвикателство, като ви помага да изгорите повече калории, изглажда кожата и бори целулита и е по-безопасно и ефикасно от много от наземните упражнения.

5. Подобрена гъвкавост и баланс

Плуването включва широк диапазон от движения, насърчавайки гъвкавостта и пъргавината. Съпротивлението на водата принуждава мускулите ви да работят по-усилено, подобрявайки гъвкавостта с течение на времето. Освен това плуването изисква координирани движения, които допринасят за подобряване на баланса.

Резервирайте Вашата СПА почивка онлайн на augustaspa.com и се възползвайте от най-добрите ни оферти!

ОТСТЪПКА

само за онлайн резервации на

augustaspa.com

6. Социално изживяване

Плуването може да бъде социална дейност, предоставяща възможност за свързване с нови приятели. Независимо дали се присъединявате към курс по водна аеробика, участвате в отбор по плуване или просто се наслаждавате на плуване със семейство и приятели, социалният аспект на плуването добавя допълнително удоволствие и мотивация.

Водата отдавна се слави със своите терапевтични свойства, а когато става въпрос за плуване, ползите се засилват, когато се потопите в минерална вода. Нека се гмурнем в света на богатите на минерали води и изследваме и други предимства, които плуването предлага – както за тялото, така и за ума.

7. Естествени лечебни свойства

Минералната вода е наситена с основни минерали като магнезий, калций и калий. Тези минерали са известни със своите лечебни свойства, като насърчават мускулната релаксация и намаляват възпаленията. Плуването в минерална вода позволява на тялото ви да абсорбира тези минерали през кожата, което допринася за цялостното благосъстояние.

8. Подмладяване на кожата

Минералите, съдържащи се в минералната вода, могат да направят чудеса за Вашата кожа. Редовното потапяне в богата на минерали вода може да помогне за подобряване на хидратацията на кожата, намаляване на сухотата и облекчаване на определени кожни състояния. Както споменахме, плуването подобрява и кръвообращението, придавайки на кожата ви здрав, сияен блясък.

9. Детоксикация

Минералната вода притежава детоксикиращи свойства, които могат да помогнат за елиминирането на токсините от тялото. Минералите помагат за стимулиране на лимфната система, улеснявайки отстраняването на отпадъците и насърчавайки по-здравословна вътрешна среда. Този естествен процес на детоксикация може да ви накара да се почувствате съживени и енергизирани.

10. Облекчаване на стреса

Освен физическите си ползи, плуването е мощен борец на стреса. Ритмичният характер на плуването, съчетан с успокояващите ефекти на водата, насърчава релаксацията и намалява нивата на стрес. Плуването в минерална вода предизвиква дълбоко чувство на релаксация. Успокояващата топлина на водата, съчетана с минералното съдържание, действа успокояващо както на тялото, така и на ума. Нивата на стрес намаляват, докато се носите в безтегловност, позволявайки едно медитативно изживяване, което елиминира умората и негативните емоции, натрупани от ежедневието.

плуване

ТОП 5 стилове плуване

Ако сте се убедили в ползите от плуването и вече нямата търпение да се изключите от външния свят и да се съсредоточите върху нежните движения на тялото си във водата, нека разгледаме какви стилове плуване има.

1.Свободен стил / кроул: Плавната елегантност

Свободният стил на плуване, известен също като преден кроул, е най-бързият и най-популярен. Той демонстрира плавността и грациозността на плувеца, докато редува движенията на ръцете си и изпълняват трептящи ритници. Свободният стил е фаворит в състезателното плуване, често се среща в състезания на дълги разстояния и е известен със своята ритмична и ефективна техника.

2. Гръб: Прегръщане на небето

Плуването по гръб предлага уникална гледна точка, тъй като плувците лежат по гръб, движейки се през водата с редуващи се движения на ръцете и махове с крака. Със свободата да дишате лесно и да поддържате видимост на околностите, плуването по гръб съчетава релаксация с умерено ниво на интензивност, което го прави отличен избор както за спокойно плуване, така и за състезания.

3. Бруст: Синхронизираната симфония

Разпознат по жабешкия си удар и едновременни движения на ръцете, брустът се характеризира със своята симетрична и синхронизирана техника. Това е плуване с по-бавно темпо, което подчертава издръжливостта и прецизността. Брустът често се избира заради лекотата си върху ставите, което го прави идеален стил за начинаещи и тези, които търсят лека, но ефективна тренировка.

4. Бътърфлай: Отприщване на сила и прецизност

Бътерфлай е динамичен и взискателен стил, който изисква едновременни движения на ръцете и вълнообразен ритник на делфин. Известен със своята мощна и симетрична природа, бътерфлайът е плуване за напреднали, което изисква сила, координация и издръжливост.

5. Индивидуално съчетание (IM): Майсторски микс

За тези, които търсят най-доброто предизвикателство в плуването, индивидуалното съчетание комбинира всичките четири стила в едно състезание. Плувците демонстрират своята гъвкавост, като безпроблемно преминават от бътерфлай към гръб, бруст и завършват със свободен стил. IM е истински тест за плувните способности на един спортист, изискващ владеене на различни техники и високо ниво на сърдечно-съдова годност.

СПА Оферти в хотел АУГУСТА в Хисаря

СПА Уикенд: Онлайн

-15%

На вечер на стая

от 143,65лв.

СПА Делник: Онлайн

-30%

На вечер на стая

от 118,30лв.

Златна Възраст 60+

златна възраст
СПА

На вечер на стая

от 128,70лв.

ТОП 3 практики за подводен фитнес

Ако искате да се възползвате от ползите на тренировките в басейн, но се затруднявате в овладяването на някой от изброените плувни стилове, нека разгледаме и една алтернатива – подводен фитнес. Тези три вълнуващи тренировки във водата предизвикаха фурор в последните години и са подходящи за всички възрасти.

1. Аква спининг: Колело под водата

Аква спининг е кардио упражнение с ниско натоварване на ставите. Представлява ефективна тренировка с намален риск от нараняване. Педалирането срещу съпротивлението на водата не само укрепва и тонизира мускулите на краката, но също така ангажира корема и горната част на тялото, осигурявайки цялостна тренировка.

2. Аква аеробика: Тренировка за сила и гъвкавост

Аква аеробиката предлага алтернатива на традиционната аеробика с ниско натоварване на ставите, което я прави достъпна за хора от всички възрасти. Особено подходяща е за хора с артрит или болки в ставите. Изпълнението на аеробни упражнения във водата подобрява мускулната издръжливост, но и допринася за цялостното тонизиране на мускулите, повишава силата и гъвкавостта.

3. Аква зумба: Радостен танц във водата

Аква зумба е жива и радостна кардио тренировка, която съчетава заразителната енергия на зумба с плаваемостта на водата. Участниците танцуват на енергични ритми, наслаждавайки се на забавна и ефективна сесия с упражнения. Комбинацията от музика, танци и вода създава уникална среда за облекчаване на стреса. Аква зумба предоставя платформа за себеизразяване, позволявайки на участниците да се отпуснат и да подобрят психическото си благополучие чрез радостта от движението.

За плуването в заключение

Плуването носи множество ползи в живота ни. От тренировка за цялото тяло до облекчаване на стреса и подобрена циркулация, плуването е многостранна и достъпна дейност, която може да се хареса на хора от всички възрасти. Така че пригответе банския си костюм, харесайте си басейн и се отправете на пътешествие към подобрено благополучие в резултат на многобройните ползи от плуването. Всеки стил на плуване разказва уникална история. Независимо дали се плъзгате без усилие със свободния стил, прегръщате небето по гръб, наслаждавате се на ритъма на бруста или отприщвате сила с бътерфлай, светът на плувните стилове Ви кани да изследвате и да предизвикате себе си по нов начин. Като алтернатива или допълнение към плуването се явява и водният фитнес. Аква спининг, аква аеробика и аква зумба предлагат освежаващ и динамичен подход за поддържане на активност, с ползи, вариращи от щадящи ставите тренировки и подобрено сърдечно-съдово здраве до истинската радост от движението.

Ако сте харесали статията и искате да четете още интересни и полезни новини, последвайте страницата ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин!