+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

celulit augusta
02.12.2023 Здраве и красота

Целулит: всичко, което трябва да знаете

Ефективни антицелулитни практики и доказано работещи професионални процедури за гладка и сияйна кожа

Ако целулитът Ви тревожи, не сте сами. Постигането на гладка кожа със здравословен вид е предизвикателство, познато на повечето дами. Изчисленията показват, че до 90% от жените и значителен процент от мъжете имат целулит в някакъв момент от живота си. Така започва и търсенето на ефикасни стратегии за борба с целулита. Понастоящем са налице редица решения, от които човек лесно може да се обърка, докато ги тества и се чуди кое работи наистина. В тази статия сме се постарали да Ви ориентираме в океана от антицелулитни процедури, като разбием някои от най-популярните митове за целулита и се фокусираме върху най-ефикасните, научно даказни и тествани стратегии за постигане на така желаната копринена кожа.

Разбиране на целулита

Преди да разгледаме конкретни антицелулитни процедури, е важно да разберем какво представлява целулитът всъщност. Целулитът се появява, когато мастните натрупвания преминават през съединителната тъкан под кожата, което води до появата на вдлъбнатини и бучки. Така най-често в областта на бедрата, задните части, корема и ръцете кожата става с неравна повърхност. Видовете целулит най-често се разделят на мек, твърд, оточен и спортен.

Причини за появата на целулит

Целулитът е често срещано и естествено явление. Появата му се свързва с генетични фактори от една страна, и с второстепенни, от друга. Първите касаят типа кожа на тялото и хормоналния профил. Те са вродени и не можем да им влияем. Вторите, за сметка на това, са свързани с начина на живот и нашите навици. Следователно, от нас зависи да намалим вредните навици като нездравословно хранене, прекомерна консумация на алкохол и цигари, обездвижване и други, за да намалим видимостта на целулита.

Първи стъпки в борбата с целулита – решението за по-здравословен начин на живот

 1. Мотивация за по-здравословен начин на живот

Желанието да подобрим външния си вид е част от грижата за себе си, която цели да превърнем здравето и благополучието си в приоритет. Така борбата с целулита не е самоцел, а по-скоро става част от желанието да подобрим трайно начина си на живот, като същевременно приемем и ценим нашата индивидуалност и тяло. Очакването да премахнем целулита изцяло не е реалистично, но със сигурност може да изгладим кожата си и да го направим по-малко видим.

 1. Здравословна диета и хидратация

В основата на всяко ефективно лечение на целулит е това, което поемате в тялото си. Диета, богата на плодове, зеленчуци и постни протеини (с много фибри), която същевременно минимизира преработените храни и захарите, може да допринесе за чувствително подобряване на цялостното здраве на кожата. Поддържането на добра хидратация помага за изхвърлянето на токсините от тялото, насърчавайки по-гладка кожа. Прекомерната хидратация не се препоръчва и не е доказала своята ефективност в борбата с целулита.

 1. Редовни упражнения и физическа активност

Редовната физическа активност не само изгаря калории, но също така подобрява кръвообращението и тонизира мускулите под склонните към целулит зони. Включете както кардио тренировки, така и силови упражнения във Вашата рутина, за да се насочите към различни аспекти на намаляването на целулита. Замяната на мазнини с мускули също прави целулита по-малко забележим.

 1. Локални лечения с кофеин

Доказано е, че кофеинът стимулира притока на кръв и разгражда мастните натрупвания, което го прави популярна съставка в много антицелулитни кремове и лосиони. Ежедневното приложение, съчетано с масаж, може да подобри кръвообращението и да намали появата на целулит с течение на времето. При нанасяне на антицелулитни кремове с масаж поне два пъти на ден видим ефект има след около шест месеца.

 1. Сухо четкане

Сухото четкане включва използването на четка с естествен косъм за нежно масажиране на кожата с кръгови движения. Смята се, че тази техника стимулира лимфната система, насърчава притока на кръв и ексфолира кожата. Редовното сухо четкане може да подобри текстурата на кожата и да намали появата на целулит.

Професионални лечения, антицелулитен масаж и апаратни процедури

За тези, които търсят по-бързи и дълготрайни решения, професионалните лечения може да са от полза. Тези антицелулитни процедури са насочени към подкожните структури, отговорни за образуването на целулит, насърчавайки производството на колаген и стягайки кожата.

 • Лимфодренажен масаж с цел детокс: фокусира се върху стимулиране на лимфния поток, помагайки на тялото да елиминира токсините и излишните течности. Тази масажна техника може да допринесе за по-гладък външен вид чрез намаляване на задържането на течности и подобряване на циркулацията. Антицелулитните масажи са най-ефикасни, когато се съчетаят с професионална козметика.
 • Кавитация и радиочестотен лифтинг: Това е вид лечение, което загрява целулита. Устройството комбинира радиочестота с лифтинг и масаж, за да разгради целулита. Скорошни проучвания показват, че пациентите наблюдават по-малко целулит впоследствие. Този резултат обаче е краткотраен и са необходими няколко лечения, за да се види трайна промяна. Разгледайте СПА менюто за повече информация.

Резервирайте Вашата СПА почивка онлайн на augustaspa.com и се възползвайте от най-добрите ни оферти!

ОТСТЪПКА

само за онлайн резервации на

augustaspa.com

Други апаратни антицелулитни процедури, които Американската академия на дерматолозите е проучила и е потвърдила, че са с доказан ефект включват:

 • Терапия с акустични вълни: Проучванията показват, че това може да намали появата на целулит. Необходими са няколко сесии на лечение, за да видите намаление.
 • Лазерно лечение: За лечение на целулит се използват различни видове лазерни терапии. По време на едно минимално инвазивно лазерно лечение, наречено Cellulaze™, малко лазерно влакно се вкарва под кожата ви. Когато лазерът се задейства, лазерната енергия разрушава твърдите ивици под кожата, които правят целулита видим. Това лечение може също да удебели кожата ви, което е важно. Кожата често изтънява там, където се образува целулит. Удебеляването на кожата може да помогне за намаляване на появата на целулит. Пациентите виждат резултати, които продължават година или повече. Необходими са повече изследвания, за да се знае със сигурност колко полезен може да бъде този лазер.
 • Субцизия – Cellfina™: При тази медицинска процедура се вкарва игла точно под кожата, за да разбие твърдите ивици, които правят целулита видим. Доказано е, че Cellfina™ намалява неравностите по кожата. В проучване на 232 пациенти, 99% от тях казаха, че са доволни от резултатите. Резултатите могат да продължат 2 години, а може и повече.
 • Карбокситерапия: По време на тази медицинска процедура газът въглероден диоксид (CO2) се вкарва непосредствено под кожата. Възможните странични ефекти от карбокситерапията са дискомфорт по време на лечението и временни синини. Ранните проучвания показват, че жените виждат по-малко целулит след тази терапия. В едно проучване 10 жени са получили 8 лечения. След тези лечения изследователите установиха, че жените имат по-малко целулит.

Важно е да се отбележи, че постигането на забележими резултати в битката с целулита изисква много постоянство и търпение. Комбинирането на множество подходи, възприемането на здравословен начин на живот и запазването на ангажираността с избраните от Вас лечения са ключови компоненти на успеха. С тази нагласа нека обърнем внимание и на най-разпространените погрешни схващания за целулита, от които смело да се абстрахирате.

10 мита за целулита

Нека хвърлим светлина върху истините и развенчаем митовете около целулита.

Мит 1: Само хора с наднормено тегло имат целулит

Реалност: Хората с всякакъв тип тяло, форма и размер могат да страдат от появата на целулит. От значение е преди всичко структурата на съединителната тъкан, а самото телесно тегло не е от толкова съществено значение.

Мит 2: Целулитът е признак на лошо здраве

Реалност: Целулитът е козметичен проблем, а не непременно индикатор за лошо здраве. Дори хората, които водят здравословен начин на живот, могат да имат целулит. Фактори като генетика, хормони и възраст играят значителна роля в развитието му.

Мит 3: Само жените имат целулит

Реалност: Безспорно целулитът е по-разпространен при жените, но той може да засегне и мъжете. Разпространението и външният вид могат да варират, но не са само за единия пол.

Мит 4: Целулитът не се повлиява трайно

Реалност: Противно на общоприетото схващане, целулитът не е постоянен кожен проблем. С комбинация от промени в начина на живот, практики за грижа за кожата и понякога професионални процедури, появата на целулит може да бъде трайно намалена.

Мит 5: Отслабването ще елиминира целулита

Реалност: Загубата на тегло може да подобри външния вид на целулита, но не гарантира пълното му премахване. Дори хора със здравословно тегло могат да имат целулит поради фактори извън телесните мазнини.

Мит 6: Целулитът засяга само по-възрастните хора

Реалност: Докато целулитът става по-забележим с възрастта поради промени в еластичността на кожата и колагена, той може да засегне хора от всички възрасти, включително юноши.

Мит 7: Локалните кремове сами по себе си могат да премахнат целулита

Реалност: Докато някои кремове могат временно да намалят появата на целулит чрез подобряване на еластичността на кожата, те не могат да го премахнат напълно. Холистичният подход, включващ промени в начина на живот и целеви професионални лечения, е по-ефективен.

Мит 8: Целулитът се причинява от токсини

Реалност: Хипотезата, че целулитът е причинен от натрупването на токсини в тялото, няма научна подкрепа. Целулитът се влияе основно от генетични и структурни фактори.

Мит 9: Целулитът може да бъде напълно премахнат

Реалност: Пълното елиминиране на целулита може да е предизвикателство поради генетични предразположения, но практикуването на здравословен начин на живот може да намали развитието му и да подобри здравето на кожата.

Мит 10: Целулитът изчезва след липосукция

Реалност: Липосукцията е директно изсмукване на мазнините. След премахването на тези мазнини, е възможно целулитът да се влоши и да се разпространи на освободеното от мазнини места. Следователно след липосукция може да се наблюдава дори повече и по-изразена портокалова кожа.

Всичко за целулита в заключение

В тази статия развенчахме най-популярните митове и посочихме научно доказани стратегии за намаляване на целулита. Когато навлезете в света на антицелулитните процедури, не забравяйте, че всяко пътуване там е индивидуално. Това, което работи за един, може да не работи за друг, така че е важно да сте позитивно и експериментално настроени. Намерите комбинация от стратегии, която отговаря на Вашия начин на живот и предпочитания и работи за Вас. Започнете пътуването си към по-гладка кожа с решителност и се радвайте на напредъка по пътя. Насладете се на откриването на красотата от грижата за себе си и прегърнете кожата, в която се намирате, още сега!

Ако сте харесали статията и искате да четете още интересни и полезни новини, последвайте страницата ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин!