+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

04.07.2021 СПА у дома

EФИКАСНА СЛЪНЦЕЗАЩИТА ОТ ПРИРОДАТА ВМЕСТО СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ

Радвайте се на слънчевите дни с натурални масла за здравословен и красив тен

С първите пролетни лъчи отново започваме да се наслаждаваме на дългите топли дни и живота на открито. Както мнозина от горчив опит знаят, слънчевите изгаряния са в състояние бързо и трайно да помрачат тази радост. Решението – редовно и обилно мазане със слънцезащитен крем или масло. Вярвате или не, откакто започва ползването на слънцезащитен крем, броят на хората с меланома нараства, а учените продължават да спорят дали козметичните продукти са безопасни за здравето. Ето защо си заслужава да обърнете внимание на натуралните масла – безвреден и ефикасен заместител на слънцезащитен крем.

Натурални масла за здравословен и красив тен:

 1. Масло от семки от малини – естествен слънцезащитен фактор между 28 и 50

Подходящо е за защита на светла и чувствителна кожа, тъй като семената от малини съдържат високи нива на омега-3 и 6 мастни киселини, както и антиоксиданти и естествен витамин Е. Маслото притежава силни антивъзпалителни свойства.

 1. Масло от семена на моркови – естествен слънцезащитен фактор между 38 и 40

Маслото от семена на моркови има високо съдържание на витамин А и притежава силни антиоксидантни, антисептични и противогъбични свойства. Разредено с други масла и нанесено върху кожата, то осигурява качествена слънцезащита и за хора с по-светла кожа.

 1. Масло от пшенични зародиши – естествен слънцезащитен фактор 20

Маслото от пшенични зародиши овлажнява кожата и действа като антиоксидант, като предотвратява увреждането й от свободните радикали. Освен това, пшеничните зародиши са един от най-добрите естествени източници на витамините К и В.

Естествена слънцезащита с фактор 5-10, подходяща за сутрешните и следобедните часове:

 • Сусамовото масло е с фактор 5 и може да се ползва и за защита на косата.
 • Mаслото от карите (шеа) е с фактор 6-10 и може да се ползва и за след слънце като засилва тена на кожата.
 • Зехтинът помага за придобиване на златен загар и съдържа много антиоксиданти, фактор 6-8.
 • Кокосовото масло също може да предпазва и косата, има много приятен аромат и е с фактор 6-10.
 • Бадемовото масло е за хора с по-тъмна кожа и фактор 6.
 • Маслото от авокадо е чудесно решение за хора със суха кожа и е с фактор 4.
 • За по-наситен тен добавете и масло от орех или бразилски орех.

Как сами да си направим натурално слънцезащитно масло:

Смесете едно или няколко от естествените масла, изброени по-горе, с цинков оксид или титанов диоксид на прах (1 лъжица от маслата се смесва с 2 супени лъжици от прахчетата, които се продават в аптеката). Тази смесица създава ефикасна и напълно безвредна защита от слънцето. Важно е да не забравяте да не се излагате на слънце твърде дълго време, независимо от избраната слънцезащита.

Какъв тип е нашата кожа и как да я защитим от слънцето?

Слънчевите лъчи (UV) се разделят на два вида – А и В. UVA лъчите навлизат по-дълбоко в кожата и предизвикват по-бързото й стареене и възможността за сериозни заболявания. UVB лъчите рушат горния слой на кожата, като причиняват самото слънчево изгаряне и също крият сериозни опасности за здравето.

Доскоро производителите на слънцезащитни продукти не бяха задължени да ги тестват за защита от А-лъчите и се предлагаше защита само от ултравиолетовите В лъчи, означена с различен слънцезащитен фактор (SPF). Понастоящем има продукти, които предпазват кожата и от двата вида лъчи, на опаковката им са означени с „широкоспектърен слънцезащитен фактор“. Номерът SPF показва колко пъти се увеличава времето, докато кожата започне да почервенява. Примерно, ако на кожата й трябват 10 минути, за да почервенее без защитен крем, то със слънцезащитен фактор 30 ще й трябват 300 минути.

В зависимост от цвета на кожата, косата и очите, съществуват шест типа кожа, според това как й влияят слънчевите лъчи, т.нар. фототипове. Те определят възможността за изгаряне или потъмняване на кожата.

 • Фототип 1: Кожа, която изгаря, но никога не хваща тен, се нуждае от възможно най-висок слънцезащитен фактор, тъй като има най-голям шанс за ракови образувания. Обикновено се среща при русите или червенокосите хора със светли очи, бяла кожа и лунички.
 • Фототип 2: Кожа, която изгаря след половин час излагане на слънце и трудно хваща тен, е препоръчително да ползват минимум фактор 45. Обикновено това са хора с естествено платинено руси коси и светли очи.
 • Фототип 3: Кожа, която може да придобие тъмен тен, но и средна степен на изгаряне. Хората от този тип са по-малко застрашени от рак на кожата и могат да ползват слънцезащитен фактор 30, който постепенно да намаляват до 15. В тази категория се срещат хора с тъмно руса или кестенява коса, със светли или тъмни очи.
 • Фототип 4: Матова кожа, тъмна коса и очи. Хората от този тип получават леки изгаряния в началото на лятото ако не се предпазват. За тях е достатъчна и защита с фактор 15.
 • Фототип 5: Тъмна кожа и очи, черна коса. При този тип се получава много тъмен равномерен загар и няма нужда от висок слънцезащитен фактор – SPF 6-15.
 • Фототип 6: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи. Този тип кожа не изгаря. Много бързо добива шоколадов тен. Не се нуждае от висока степен

За още интересни и полезни новини, последвайте страницата ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин!