+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

04.07.2020 СПА у дома

СПА У ДОМА II: МАСАЖ НА ЛИЦЕ, ШИЯ И СКАЛП

Професионални съвети и техники за масаж на лице и скалп

Лицето ни е огледало, което показва нашето здраве, младост и общо светоусещане. Факторите на околната среда, стресът, стареенето, умората, недоспиването, неправилното хранене и тютюнопушенето могат да накарат лицето ни да изглежда уморено с течение на времето. Когато сме разтревожени, моментално усещаме напрежение във врата и главата. Интуитивно понякога сами разтриваме определени точки, за да се почувстваме отново по-добре. Лицето, шията и скалпа са едни от най-важните енергийни центрове в тялото и заслужават специална грижа и внимание. Освен релаксация масажът на лицето и шията има допълнително и лифтинг ефект, заглажда бръчките, ускорява оттичането на лимфата и облекчава отоците.

В тази статия разглеждаме техники за масаж на лицето, врата и скалпа за начинаещи. С прилагането им бързо и лесно ще намалите усещането за умора и стрес, както и ще се погрижите за подмладяване на вашата кожа. Някои от представените техники може да прилагате сами, а други – при наличие на партньор, който да поглезите.

Подготовка за масаж на лице

Ако е част от дневната ви рутина, масажът обикновено се прави на спокойствие вечерно време, след щателно почистване на лицето. Изберете подходящо етерично масло за вашия тип кожа. Предложения от нас, може да намерите тук. Експресен, събуждащ масаж може разбира се да си направите и сутрин.

Бърз сутрешен масаж на лице с ръце – 2 основни стъпки

 1. По възходящите линии внимателно повдигайте овала на лицето – от ноздрите към слепоочията, от ъглите на устата към слепоочията и от брадичката в същата посока.
 2. Завършете с акупресура и стимулация на активните точки по лицето и по желание по скалпа. Леко натиснете местата встрани до ноздрите, зад ушите и на слепоочията, като задържате за около 5 секунди. Ще се почувствате тонизирани и ще започнете деня с усмихнат старт.

Вечерен масаж на лице с ръце –10 основни стъпки

 1. Отпуснете мускулите по цялото лице с леки, потупващи движения с връхчетата на пръстите.
 2. Разтегнете мускулите по челото с нежни зигзаг движения с показалците по широчина.
 3. С два пръста стигнете с изтеглящи движения от центъра на челото към слепоочията, където бавно правете кръгообразни движения, по посока на часовниковата стрелка и обратно.
 4. Отпуснете мускулите в областта на веждите с пощипващи движения.
 5. Притиснете с два пръста и разтрийте с кръгови движения централната област в междувеждието.
 6. Масажирайте с кръгови движения точките в основата на челюстта и в близост до ушите.
 7. Погалете надолу нежно шията и областта под брадичката, също раменете.
 8. Около очите масажирайте леко или потупвайте само с безименния пръст, който има най-слаб натиск.
 • Срещу подпухналост около очите минавайте нежно с пръсти, изписвайки буквата С.
 • Срещу бръчки движете само в посока отвън навътре или изписвайки осморка.
 1. За по-добро оросяване и лифтинг ефект в зоната на скулите и бузите с пръсти разтривайте само в посока отдолу нагоре. После масажирайте лицето отдолу нагоре, в посока навън.
 2. Зоната около носа масажирайте с леки пощипвания и за финал отново минете с потупващи пръсти по цялото лице за релаксация.
масаж на лице с ролер

Масаж на лице с нефритен ролер

Масажът с нефритен ролер е популярен преди всичко в Китай, като напоследък се радва на все по-голяма популярност у нас и в редица други страни. Традиционно се счита, че нефритът отблъсква негативната енергия, има релаксиращо действие, привлича късмета и символизира безсмъртието. Ползите са, че нефритеният масажор стимулира кръвообращението и лимфния поток, изглажда бръчките, премахва подпухването под очите и намалява тъмните кръгове. Масажът е безболезнен и подходящ за всякакъв тип кожа. Масажирайте, втривайки серум за грижа за лицето според вашия тип кожа. Така продуктът ще вникне по-добре. Обикновено масажорът е с две различни по големина ролки от двете страни за обработка на различните участъци по лицето. По-големият камък е за областта на челото и линията на челюстта, а малкият камък – за околоочния контур и линиите около устните. Масажът на лице с нефритен ролер може да се практикува и два пъти дневно. Сутрин премахва подпухналостта, а вечер отпуска напрегнатото лице. Масажът се изпълнява лесно, като започнете от зоната под очите и продължите по цялото лице, като движенията винаги са отдолу нагоре и отвътре навън.

Бърз анти-стрес масаж на лице и скалп с партньор

Подготовка за масаж на лицето, врата и скалпа

Ако решите да зарадвате друг с релаксиращ масаж, ето още идеи как да го направите. Необходима е равна, здрава и удобна повърхност, на която вашият партньор може да легне. Можете да използвате и пода, като предварително го застелите с меки кърпи, одеяла или друг подходящ материал за повече комфорт. Избягвайте масажни масла със силни аромати, за да не предизвикате ненужно дразнене. Отпуснете косата ако е вързана, може дори да я разрешете. Препоръчително е да затоплите лицето за 15 минути с влажна кърпа, загрята в микровълновата за около 3 минути. После да нанесете натурално масло за масаж по ваш избор, като първо го загреете леко в ръцете си. Уверете се, че сте намазали както лицето, така и скалпа.

Бърз анти-стрес масаж на лице и шия в 5 стъпки

 1. Започнете масажа на лицето с бавно, плъзгащо погалване по страните на лицето на партньора надолу към брадичката, като използвате двете си ръце. После оказвайте лек натиск, докато ръцете ви се изкачват обратно нагоре към скалпа. Направете това няколко пъти и не забравяйте да увеличавате натиска постепенно.
 2. Продължете с леки, малки кръгови движения, по същия начин по лицето, като включите и шията.
 3. В областта на врата, хванете с ръка, така че палецът ви да може да масажира едната страна с кръгови движения, докато останалите пръсти го придържат. Раздвижете кожата добре от основата на врата до основата на главата и отделете специално внимание на точките там. Накрая бавно и много внимателни издърпайте главата нагоре.
 4. С плавно движение плъзнете всяка ръка по двете страни на челото. Движете ръцете си и от горната част на челото по протежение на страните на главата и обратно. Използвайте и палците си за максимални резултати.
 5. Използвайте пръстите си, за да масажирате нежно слепоочията на партньора. Прилагайте натиск с три пръста и правете кръгови движения от всяка страна.

Бърз анти-стрес масаж на скалп в 3 стъпки

 1. Сложете ръцете си така, че да поставите върховете на пръстите си върху горната част на скалпа на партньора, с палци от двете страни на главата.
 2. Движете ръцете си с кръгови движения и натиск едновременно.
 3. Не забравяйте да обработите всички части на скалпа за максимално облекчение. Може последователно да опрете главата на партньора настрани в едната си ръка, за да получите по-лесен достъп до целия скалп.

За постигане на пълно спокойствие и релаксация, се уверете, че винаги едната ви ръка докосва партньора (т.е. че местете ръцете си последователно една след друга по лицето и скалпа). Винаги правете бавни, малки движения. Този основен масаж може успешно да допълните с горе описаните техники за самомасаж на лицето при желание.

Ползи от масажа на лицето, скалпа и раменете

Енергията около главата е жизнено важна, за да се чувстваме ползотворно в ежедневието си. Често имаме нужда да се отпуснем и на помощ идва релаксиращия масаж на лицето, шията и скалпа. Съчетанието на акупресура с ароматни натурални масла намалява стреса и отпуска мускулите. Също изчиства отрицателната енергия и увеличава кръвообращението. Притокът на кръв в лицето съдейства за намаляване на бръчките, торбичките под очите и тъмните кръгове. Масажът на главата и лицето има подмладяващ ефект и помага за по-стегната и блестяща кожа на лицето. Мускулната скованост във врата и раменете може да причинява болка, изтръпване в ръцете и усещане за умора, в резултат на преживян стрес или погрешна стойка на тялото. Масажът на врата и раменете облекчава болката и отново дава свобода на движението. За оптимални резултати, препоръчваме да е съчетан и с редовни упражнения и здравословно раздвижване.

Ако ви е харесала тази статия, харесайте страницата ни във фейсбук и се абонирайте за нашия бюлетин!