+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

04.08.2020 СПА у дома

СПА У ДОМА I: ПЪЛНОЦЕНЕН РЕЛАКС

ТОП 5 метода за качествен релакс или как да се отърсим от стреса

Понастоящем ежедневието ни е свързано с много несигурност и непредвидими промени, които често не зависят от нас. Социалното дистанциране доведе до дълги дни, прекарани по домовете, които често усещаме като мъчително ограничение. Времето, прекарано вкъщи, обаче има и някои плюсове. Накратко, това е възможността да се заемем с начинания да направим дома си по-уютен и приветлив. Също да се отдадем на любими занимания, които преди не сме могли да съвместяваме с всички ангажименти и задачи. По-долу ще откриете списък с креативни идеи и техники за пълноценен релакс у дома. Тази статия цели да помогне отново да се почувстваме спокойни и обнадеждени. В края й сме представили и обобщените резултати от реномирани научни изследвания, които доказват ефективността на описаните практики за подобряване на здравето ни.

Създаване на зона и обстановка за релакс

 1. Открита релакс зона

Засадете цветя на терасата и я аранжирайте с артистични декорации, които може да сте измайсторили и сами от подръчни материали. С малко креативност празните шишета и буркани се превръщат в разкошни свещници и вази. Камъчета, дръвчета, миди и рапани пък могат да бъдат нанизани на красиви висулки. При всички положения заниманията с ръце ни отвличат от рутината и са предпоставка за разтоварване. Ежедневно излизайте да подишате свеж въздух и да се порадвате на хубавото време. При наличие на двор или градина, оформете различни зони. Например, зона за хранене навън, за излежаване на слънце, за полюшване в хамак с любимо четиво. Ако пък вече не ви свърта на едно място и пращите от енергия, засадете зеленчукова леха с билки, подправки и зарзавати. Така ще се радвате и на прясна здравословна храна през идните месеци.

 1. Закрита релакс зона

Релакс зона е добре да имате целогодишно и в рамките на вашия дом. Изберете мястото, където се чувствате най-спокойни и във връзка със себе си. Може да се окаже, че това е вашата баня, където необезпокоявани прекарвате време в грижи за доброто си настроение и външен вид. Или пък може би вашата спалня, където на леглото сте натрупали удобни възглавници, меки одеяла, декоративни шалове, балдахин или друг домашен текстил, който предразполага към качествена почивка и хармония. А защо не вашият хол – на удобно кресло или барбарон до любимата ви библиотека. Ето и кратък списък с идеи за създаване на релаксираща обстановка у дома, който ще ви потопи в атмосфера на пълно спокойствие и наслада за всички сетива:

 • Препоръчват се пастелните тонове и естествените материали;
 • Размерът на помещението няма никакво значение, важно е само да е чисто и подредено, най-добре е да няма твърде много вещи;
 • Препоръчително е да не сте в близост до компютър или телевизор, за да не се разсейвате по време на релаксация. Вместо това може да заложите на вдъхновяваща декорация и изображения по стените, например;
 • Относно осветлението, най-добре е да има както възможност за досег със слънчева светлина, така и за приглушено осветление – естествено или с помощта на лампа от хималайска сол или дифузерна лампа за етерични масла;
 • Относно озвучаването, сами изберете дали предпочитате да релаксирате на тишина или по ваш избор – на фона на спокойна музика или звуци от природата.
 • Винаги добре дошли са ароматните свещи и пръчици, като е препоръчително да се избират натурални, не твърде наситени миризми, за да се постигне оптимален ефект.
relax 2

ТОП 5 техники за пълноценен релакс:

 1. Дълбоко коремно дишане: Легнете удобно и поемайте бавни и дълбоки вдишвания през носа, докато добре издуете корема, като после бавно издишате през устата. Поставете едната си ръка върху гърдите, а другата – върху корема. Следете първата да се надига минимално, а втората – значително. Докато дишате дълбоко, представете си, че бавно и нежно ви обливат топли морски вълни, които ту прииждат, ту се отдръпват по тялото ви. За релаксиращ ефект много подходящи са ароматът на лавандула или роза. Дълбокото коремно дишане може успешно да съчетаете и с ароматерапия. Намокрете няколко кърпи за ръце и добавете няколко капки ароматни етерични масла. Затоплете ги, примерно в микровълновата за 30 секунди, за да създадете допълнително топъл и успокояващ ефект върху лицето, докато вдишвате.
 2. Прогресивна мускулна релаксация (ПМР): Тази техника съчетава дихателния фокус със сканиране на тялото и последователно мускулно стягане и отпускане. След няколко минути дълбоко коремно дишане се фокусирайте върху всяка отделна част от вашето тяло, една по една. Започнете от стъпалата и се придвижвате нагоре към врата, главата и лицето. Първо напрегнете за около 10 секунди, а после освободете цялото физическо напрежение от съответните мускулни групи за около 20 секунди. Накрая ще се почувствате напълно отпуснати. Препоръчва се поне веднъж дневно, за 15 минути, може и преди заспиване.
 3. Визуализация: За тази релаксираща техника е необходимо да притихнете и да си представяте успокояващи преживявания в ума си. Има безплатни приложения и онлайн видеа за визуализация с водещ. Ако се спрете на този вариант, изберете тема и визия, която има значение лично за вас и ви кара да се чувствате сигурни и спокойни. Ако пък решите сами да визуализирате релаксиращи сцени, направете го, представяйки си всички съпътстващи детайли и усещания. Например, ако мислено релаксирате на закътан морски кей, се вгледайте в изгряващото слънце и усетете топлината на лъчите върху кожата си, чуйте морските чайки, вдишайте аромата на море и усетете приятния бриз, почувствайте как прохладната вода нежно гали стъпалата ви. Визуализациите са полезни, защото ни помагат да се преборим с натрапчиви, обсебващи мисли и същевременно да подсилим позитивното виждане за себе си и света.
 4. Медитация, йога и тай чи или определени видове спорт: Медитацията е отдавна позната техника, основно за онези, които се занимават с йога. Накратко най-популярната форма включва да седнете удобно с изправен гръб, да се съсредоточите единствено върху дишането си и да насочите цялото си вниманието към настоящия момент. Йога и тай чи са древни изкуства, които съчетават ритмичното дишане с поредица от пози или течащи движения. Тези физически активности дават повече фокус на ума към настоящия момент, без да се разсейвате от опасения за миналото или бъдещето и подобряват гъвкавостта и баланса. Има разнообразни практики, достъпни безплатно онлайн. Препоръчваме ако не сте опитвали досега, да започнете със занимания за начинаещи. Не насилвайте тялото си и избягвате усещане за дискомфорт. Хатха йога е много подходяща опция за начинаещи. В случай че йога и тай чи ви се струват твърде бавни и нямате търпението за тях, добри алтернативи са всякакви спортове с ритмично повтарящи се движения. Например: ходене, гимнастика, бягане, плуване, гребане или танцуване. Някои са осъществими само навън, но и при тях целта е да насочим цялото внимание към усещанията в тялото и дишането в настоящия момент и да се абстрахираме от миналото и бъдещето.
 5. Цветотерапия: Тази техника използва вибрационната енергия на различните цветове, за да стимулира различните енергийни полета в тялото. По този начин се повлияват усещанията и емоциите ни. Един вариант да я практикувате е да се настаните удобно в затъмнената релакс зона и да обливате тялото си в цветна светлина с помощта на цветни крушки или лампа за цветотерапия. Ако това не е възможно, просто включете в ежедневието и средата си, повече от необходимите ви цветове (под формата на храни, дрехи, интериорни решения и т.н.). Ето и символиката на различните цветове:
 • Жълто – стимулира умствените способности и успокоява нервната система. Изостря зрението и има благотворно действие върху слънчевия сплит и храносмилателната система.
 • Синьо – грижи се за пълноценен сън и по-слаб апетит. Облекчава заболяванията на ендокринната и костната система. Свързва се с пречистване и успокоение.
 • Червено – активизира всички сетива и физическата дейност, половите органи и сексуалността. Свързва се с топлината и силата на чувствата.
 • Зелено – действа успокояващо и символизира изобилие и плодородие. Това е цветът на сърцето и всички органи в гръдния кош. Свързва се с природата и хармонията.
 • Оранжево – подобрява настроението и засилва желанието за изява. Лекува бъбреците и пикочния мехур, стимулира надбъбречната жлеза. Свързва се със слънцето и живота.
 • Лилаво – намалява стреса, подобрява зрението и също потиска апетита. Влияе на епифизата в мозъка, която отговаря за съзнателните ни решения.

Научни изследвания на тема релакс и борба със стреса:

Често ежедневието ни увлича, стресът ни обсебва и после бързо забравяме или подценяваме необходимостта от редовна и качествена почивка. Понастоящем има редица изследвания, които се занимават с влиянието на релакс техниките върху нашето здраве и общо благополучие. Ето някои от техните резултати, които касаят техниките по-горе:

 • Дълбокото коремно дишане се използва успешно за намаляване на умората и тревожността, за по-лесно справяне с всякакви стресови задачи, за овладяването на агресивно поведение, при дългосрочна профилактика на мигрена и др.
 • Сред дългосрочните ползи от ПМР са: намаляване на нивата на кортизол в слюнката и създадената тревожност, понижено кръвно налягане и пулс, намалено главоболие, подобрена сърдечна дейност и качество на живот.
 • Визуализациите успешно се използват за намаляване на тревожността и стреса, за предотвратяване на рецидив при тютюнопушенето, за лечение на депресия в по-лека форма, като спомагателна терапия при рак и други по-сериозни заболявания.

Не се обезкуражавайте ако опитате посочените техники и в началото срещате проблеми да се концентрирате върху настоящия момент. Умът често неусетно ни отвежда другаде, особено в началото. Колкото повече упражнявате релакс техниките, толкова по-добре ще успявате да се отърсите от стреса с течение на времето.

Душевният комфорт е еднакво важен за здравето ни, колкото и доброто ни физическо състояние. Днес, повече от всякога, времето за релакс ни е необходимо, за да се справим с предизвикателствата, които ни предстоят. Опитайте да отделяте поне по няколко часа седмично в грижа само за себе си. Най-добре далеч от компютър или телефон. Веднага ще видите колко по-добре ще се почувствате. Ако нямате възможност да осъществявате редовно релаксиращите техники, поне оформете начина си на живот, като в него ежедневно включвате време за любима музика, книга, хоби, игра или здравословно ястие, което сами сте си приготвили. Ако имате партньор, не се колебайте да го включите във вашите релаксиращи ритуали. Така ще споделите моментите на спокойствие, наслада за сетивата и чиста радост от грижата за себе си. Дайте воля на въображението си, създайте най-добрата за вас релакс практика и я превърнете в приятен и полезен навик.

Ако ви е харесала тази статия, харесайте страницата ни във фейсбук и се абонирайте за нашия бюлетин!