+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

04.05.2020 СПА у дома

СПА У ДОМА III: 10 ТЕХНИКИ ЗА САМОМАСАЖ

Самомасаж или автомасаж за повече гъвкавост и тонус

Забелязали сме, че масажът е една от най-предпочитаните услуги в СПА център „АУГУСТА”. Професионалните ни рехабилитатори, физиотерапевти и масажисти изпълняват различни разновидности – класически масаж, лечебен масаж, анти-стрес масаж, масаж с вулканични камъни, детоксикиращ масаж и други. Всеки от тези видове има различна цел, но общото е, че винаги накрая се постига усещане за спокойствие, подобрено изражение и настроение, както и общ тонус. Макар и по-ограничени, има ефективни техники за самомасаж, които човек може да прилага у дома и така и сам да се погрижи за тялото си.

5 техники за самомасаж с тенис топка или пяна ролка

 1. Масаж на стъпалата

Търкаляйте тенис топка под стъпалата едно след друго. Хубавото е, че може да практикувате техниката и докато сте седнали и ангажирани с други задачи. Ако в дадена област усетите повече напрежение – разтрийте я и с кръгови движения. За повече натиск, опитайте тази техника изправени. В никакъв случай не се опитвайте да стъпчете топката със сила, просто плъзгайте стъпалото си отгоре с умерен натиск, така че да се чувствате комфортно.

 1. Масаж на врата

Вземете две тенис топки и ги поставете в двете си ръце, като ги придържате с палец и показалец. Легнете и поставете ръцете си с топките зад врата, от двете страни на гръбначния стълб. После с бавни и внимателни движения завъртете глава наляво и надясно, може също нагоре и надолу.

 1. Масаж на гърба и кръста

С помощта на една или две тенис топки (или пяна ролка във формата на две съединени топки) указвайте натиск върху напрегнатата част на гърба и кръста, докато сте легнали по гръб със свити колене. Не натискайте гръбнака, а се концентрирайте в зоните вляво и вдясно от него. Леко повдигайте и спускайте тялото си върху топката, правете малки кръгови движения или приплъзвайте при необходимост.

 1. Масаж на седалището и бедрата

Ако сте седели дълго време и сте се схванали, седнете на пода върху топката или ролката и се повдигнете на леко на ръце. Плъзгайте двете страни на седалището и бедрата върху нея, докато почувствате облекчение.

 1. Масаж на краката

Ако имате мускулна треска или просто искате да раздвижите мускулите на краката си, най-добре това може да стане с цилиндрична пяна ролка за фитнес. Легнете настрани на пода, като се подпирате на едната си ръка и плъзгайте тялото си странично.

5 техники за самомасаж с ръце

 1. Потупване на цялото тяло с юмруци

С леки потупвания с юмруци раздвижете мускулатурата по ръцете и краката и после се придвижете отдолу нагоре и по торса. Така се раздвижва кръвообращението и се стимулират нервните окончания.

 1. Масаж на корема с длани

Масажирайте корема с длани по посока на часовниковата стрелка за по-добро храносмилане. Особено след хранене, тази техника помага за подобрена перисталтика на червата.

 1. Разтриване на мускулите с ръце

Преди тренировка или упражнения, е препоръчително да потупвате мускулните групи с юмруци. След това – разтрийте мускулите с погалващи движения по посока към сърцето. Ако искате да направите лимфен дренаж, вижте изображението с означени стрелки за разнасяне на лимфата.

limfen drenaj
 1. Масаж на дланите

Започнете от китката към пръстите, като прокарвате пръст в пространството между кокалчетата в посока разстоянието между пръстите. След това масажирайте всеки пръст по отделно, като внимателно притискате всяка точка от него. Обърнете ръката с дланта нагоре и с въртеливи движения масажирайте всяка точка от дланта. Не забравяйте и зоната на китката.

 1. Масаж на врата и главата

Започнете като размачкате с пощипващи движения мускулите на врата и раменете. С хлабав юмрук потупайте тези зони леко. С помощта на палците правете малки кръгови движения в основата на главата. Впоследствие бавно масажирайте целия скалп с всички пръсти, като правите кръгови движения. Накрая прокарайте пръсти по протежение на скалпа от горе надолу. Вижте статията за масаж на лице, шия и скалп за повече подробности.

Ползи от самомасажа:

 • Обезболява;
 • Намалява мускулните отоци;
 • Намалява усещането за стрес, страх и депресия;
 • Подобрява имунитета;
 • Стимулира сетивата;
 • Подобрява качеството на съня;
 • Възстановява връзката на ума и тялото.

Полезни съвети за правилно изпълнение:

Отделете по 1-2 минути на всяка зона, по 1 до 2 пъти на ден;

Ако усещате болка в дадена област, открийте точното място и мускул, откъдето идва, за да отделите повече внимание на това място;

Натискайте, така че да усетите как кожата и мускулите се раздвижват, без да се стига до усещане на болка;

Ако усетите болка, след като сте се масажирали сами, направете пауза и следващия път не оказвайте толкова силен натиск;

След като сте направили самомасаж, внимателно разтегнете тялото или направете стречинг.

Ако ви е харесала тази статия, харесайте страницата ни във фейсбук и се абонирайте за нашия бюлетин!