+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

10.04.2024 Хисаря

Идеи за детски игри на открито според възрастта

Любовта към природата прави децата по-здрави, щастливи и успешни

Все повече родители превръщат качественото семейно време на открито в приоритет и се стремят да възпитат у децата си от най-ранна възраст любов към природата. Децата, които редовно играят навън са по-общителни и здрави от предпочитащите игрите зад четири стени. Често деца, които не прекарват достатъчно време навън, са изложени и на прекомерно екранно време (над 1 час на ден). Липсата на игри и занимяния навън оставя негативен отпечатък върху ранното детско развитие. Затова сме посветили тази статия на ползите от времето сред природата и идеи за весели игри на открито за деца до 12 години.

Ползи от времето сред природата и детските игри на открито

Игрите на открито предоставят възможност децата да се забавляват,  да учат нови неща и да експериментират, да се движат и да развиват социални връзки, умение за екипна работа и разработване на стратегии. Много авторитети в сферата на образованието и педагогиката подчертават важността на живия контакт с природните забележителности и ползите от тях:

 • Изграждане на представа за време и пространство; разбиране на конкретни факти и природни явления. Участието в игри, които стимулират новите знания и наблюдението навън, са важна част от изграждането на връзката на детето със света на животните и растенията, а също и знанието за годишните времена и свързаните процеси, обясняване на процеса на посаждане, отглеждане и добиване на различните плодове и зеленчуци.
 • Прекият контакт с живи животни като конче, катеричка или зайче, посещението на зоопарка, наблюдаването на пеперудите и птиците, внасят радост в детската душа. Стимулирането от рано на радостта от досега с природата в децата е пряко свързано с изграждането на логическо мислене, разграничаването на особеностите на предметите чрез сравнение, броене, смятане, разказване на истории и други важни за малките деца умения.
 • Създаване на чувство на състрадание и заинтересованост чрез непосредствения допир до растения и животни, за които децата сами да положат грижи.
 • Оформянето на ценностна система за природосъобразен начин на живот, включително здравословно хранене и редовно движение, отговорност за опазване на околната среда и други аспекти на екологичното възпитание, което започва в още в предучилищна възраст.
 • Детското здраве и развитие е пряко обвързано с времето и дейностите на децата на чист въздух. Играта навън подобрява детското зрение, подсилва имунитета и намалява риска от алергии, разсейва чувството за тревожност, развива сетивата и отключва креативността, подобрява фокуса и концентрацията, стимулира умението за самостоятелно решаване на проблеми и работа в екип.

Идеи за детски игри на открито

10 идеи за детски игри на открито за Откриватели (деца до 2-годишна възраст):

 1. Пясъчен замък – Помогнете на вашето дете да изгради малък пясъчен замък или просто да се забавлява с пясъка, копаейки дупка, правейки формички.
 2. Игри на тревата – Позволете на детето да разгледа и докосва различни форми и текстури на тревата, листата, мъх, клечки, камъчета, кестени и други.
 3. Поливане на цветята – Нека вашето дете разучи различните цветя в градината и да се наслади на техните аромати. С малка лейка може да помага при поливането.
 4. Разходка по пътеки – Помогнете на детето ви да развие баланса и координацията си, преминавайки през прости пътеки, за предпочитане без камъни и неравности в началото.
 5. Музикални инструменти от природни материали – Използвайте предмети като чаши с вода или клонки, за да създадете забавни звуци.
 6. Боядисване с пръсти – Позволете на детето да се забавлява с различни цветове, като използва пръстите си за боядисване.
 7. Събиране на листа – Нека вашето дете разглежда и събира разноцветни листа от дърветата.
 8. Плаващи играчки в басейн – Ако има басейн, добавете плаващи играчки като морските обитатели или кораби и лодки, с които детето може да се забавлява и да учи.
 9. Дърпане на въже – Помогнете на детето ви да тегли въже, което е добър начин да се упражнят мускулите му.
 10. Игра с малка, мека топка или балони – деца до 2-годишна възраст могат да се учат да ритат и подават топка на тревата, да гонят балоните във въздуха.

10 идеи за детски игри на открито за Приключенци (деца от 2 до 7 години):

 1. Ритане и подаване на топка.
 2. Скачане на тротоарни плочки – Направете игра, където детето трябва да прескача от една тротоарна плочка на друга, без да докосне земята.
 3. Рисуване с клечки по пръстта – Позволете на децата да създадат произведения на изкуството и да рисуват форми, букви, числа, животни и цветя.
 4. Превъплъщения – Нека децата се превъплътят в различни герои или обекти и играят ролеви игри.
 5. Водни битки – Лятото е перфектният сезон за водни битки с водни пистолети.
 6. Състезания на колела – Водете надпревари на колела или тротинетки, за да стимулирате конкурентоспособността на децата.
 7. Създаване на структури от кутии – Нека децата използват кутии и различни материали, за да създадат свои къщи или интересни структури.
 8. Археологически разкопки – Скрийте предмети в пясъка или градината и организирайте археологически разкопки, където децата да ги намерят.
 9. Сапунени балони – весела игра за 1 дете или по-голяма група от деца.
 10. Криеница – Организирайте игра на криеница, където децата трябва да се скриват и да се търсят едни други.

10 идеи за детски игри на открито за Завоеватели (деца от 7 до 12 години):

 1. Фрисби и федербал – Организирайте забавни състезания за децата на открито.
 2. Футбол – Играйте на мач в двора или в парка, за да стимулирате физическата активност и екипната работа.
 3. Стрели и лъкове – Направете игра със стрели и лъкове, като създадете изкуствено стрелбище и организирате състезания.
 4. Баскетбол – Играйте баскетбол на открито и развивайте уменията за хвърляне и координация на децата.
 5. Водни спортове – Лятото е идеално време за водни спортове като каяк, плуване или игра на топка във водата.
 6. Мини голф – Импровизирайте мини голф игра с препятствия и дупки, на която децата да се забавляват.
 7. Стражари и апаши – Детска игра, в която участват 4 или повече деца. От всички деца се избира едно дете, което да брои до 10. Другите оставят произволен предмет. След това преброилият до 10 оглежда оставените предмети и решава кои да са апаши, а кои – стражари. Едно от децата трябва да предостави предмета си на детето, което е броило. Стражарите броят до десет, а апашите се крият. След това апашите биват търсени и като ги намерят се гонят. Когато ги хванат казват: „Стражарска марка бум печат, от днеска ставаш мой събрат“. И така той става стражар. Когато ги хванат, започват да ги измъчват, гъделичкайки ги. Апашите си измислят истинска и фалшива парола. Те трябва да кажат на стражарите истинската парола, когато се налага. Веднъж хванат, апашът трябва да помага на стражарите да хващат апашите.
 8. Народна топка – Детска игра на открито, при която играчите се опитват да уцелят с топка други играчи и да избегнат да бъдат уцелени. Има различни варианти на играта. Играе се от 4, 6, 10 и повече участници, които се разделят на два отбора. Всеки отбор избира свой консул и заема предварително уточнената половина от игралното поле. Консулите застават зад крайната линия на противниковия отбор. Правото на топка се определя чрез жребий. Целта на всеки отбор е да улучи и извади от игра противниковите играчи. Ударен, но неуспял да хване топката, отива зад крайната линия на своя консул. Ако топката остане в игралното поле на ударения, то правото да продължи играта има неговият отбор. При напускане на топката извън очертанията на игрището консулът хваща и цели. Преди стрелба участниците трябва да прехвърлят един или три пъти (да си подават топката с консула). След това топката се пуска по земята не много силно и се оставя да премине през цялото поле на противника. Който я докосне, излиза от игра или се брои точка за противниковия отбор. След като всички играчи от даден отбор са уцелени и са извън полето, се избира един от уцелените да е консул, а старият консул влиза в полето. Играта приключва, когато и консулът е уцелен.
 9. Игра на топчета –  Един начин за игра е да се начертае кръг с пръчка в пясъка, и отделните играчи да се редуват и със своето топче да се опитат да избутат топчетата на другите от кръга. Друг начин е да се издълбае дупка в пясъка или земята и да се правят опити да се вкара топчето в дупката, като междувременно се елиминират топчетата на другите играчи. При трети вариант целта на играта е да се уцелят и „пленят“ противниковите топчета, като така те преминават от едни в други ръце и сменят собственика си.
 10. Пейнтбол – спортна игра, същността на която е да бъдат елиминирани противниците с помощта на въздушно оръжие, наречено маркер, което стреля с желатинови тънкостенни топчета пълни с боя. Друг забавен начин за изгаряне на енергия и развиване на стратегическото мислене у децата.

Безопасност

Не забравяйте, че винаги е важно да наблюдавате детето си докато играе на открито и да се уверите, че околната среда е безопасна за него. Използвайте слънцезащита, репелент при необходимост и осигурете подходящо облекло и обувки. Не забравяйте и дрехи за преобличане, защото най-веселите игри, обикновено са най-палавите.

За любовта към природата в заключение

При възможност, освен с детски игри на открито в градината и парка в града, стимулирайте любовта към природата у децата и чрез излет край реката, разходка в планината или край морето. Създаването на екологична култура и практикуването на селски, морски и планински туризъм отрано будят у детето желание да прекарва редовно време навън с всички ползи от това и да се научи да плува, да кара ски, велосипед и много други. Радостта от тези нови умения ще го съпътства през целия му живот, така че положете необходимите усилия в началото и се наслаждавайте на вълнуващи приключения за цялото семейство впоследствие!

Резервирайте Вашата СПА почивка онлайн на augustaspa.com и се възползвайте от най-добрите ни оферти!

ОТСТЪПКА

само за онлайн резервации на

augustaspa.com

Ако сте харесали статията и искате да четете още интересни и полезни новини, последвайте страницата ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин!