+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

Забележителности в Хисаря

Хисаря е любимо място за почивка на много българи и чужденци, поради уникалните си природни дадености и богато културно-историческо наследство, съчетани с автентичните традиции и гостоприемството на местните жители. Лечебните минерални извори в Хисаря от хилядолетия насам са притегателен център за много народи и цивилизации, оставили тук ценни образци от своята култура. Древният град Хисаря е обявен за археологически резерват, в който могат да се видят множество забележителности – останките на римските терми и административни сгради, базилики, амфитеатър, римска гробница и други.

Освен за любителите на балнеологията и на историята, градът има какво да предложи и на ценителите на активната почивка и спорта. Хисаря е разположена в живописна гориста местност, с множество редки видове растения и птици, както и разнообразие от маршрути за планински походи, езда, колоездене, офроуд и други. Вижте подробен списък с всички забележителности в Хисаря и региона с видео по-долу!

Специални Оферти

Вземете отстъпка до 30% при 3+ нощувки в „АУГУСТА” СПА Хотел.

СПА Лято: Онлайн

-25%

На вечер на стая

от 126,75лв.

СПА Делник: Онлайн

-30%

На вечер на стая

от 118,30лв.

Златна Възраст 60+

златна възраст
СПА

На вечер на стая

от 128,70лв.

Забележителности в Хисаря

Забележителности в Хисаря: какво да видите в града

Римските терми на император Диоклециан, крепостната стена и римската гробница

В Диоклецианопол преминавали две главни улици: Кардо максмус, която е свързвала северната с южната порта, и Декуманус максимус, която е свързвала източната със западната. Градът е бил обграден с крепостна стена, дълга 2327м, запазена на места в оригинал до 10,50м височина. Южната крепостна порта – Камилите, остава символ на града и до днес. В центъра се намират добре запазените останки на термалния комплекс, където тече минерална вода, императорската резиденция, раннохристиянски базилики, римска гробница и арената – мястото за развлечение.

Термите на римския император Диоклециан са най-запазеният античен балнеоложки комплекс на Балканите и безспорно са сред забележителностите, които си заслужава да видите. Гостите на „АУГУСТА” СПА ХОТЕЛ ще имат възможност да се отправят на вълнуващо пътуване във времето, докато се разхождат в близкия красив парк, където се намира археологическия резерват с площ от над 300 декара.

Подробна информация за римските терми може да откриете на сайта на Археологическия музей в Хисаря, както и ако решите да го посетите. Музеят е включен в 100-те национални туристически обекта на България и представя интересни артефакти от различни исторически епохи.

Църква „Свети Пантелеймон” в центъра на града

В центъра на града препоръчваме да посетите православния храм „Свети Пантелеймон”, известен с красивите си стенописи, пресъздаващи много от библейските истории. Църквата е била построена е през 1889г., в периода 1999–2004г. е изцяло обновена и изписана отново отвън и отвътре. Грижливо поддържаната й градина също си заслужава да бъде разгледана.

Хисаря – не град, а градина

Множеството и добре поддържани паркове в Хисаря са осеяни със стари, защитени дървета, огласяни са от песента на редки видове птици и ромоленето на извиращата минерална вода.

В парка с римски руини в близост до „АУГУСТА” СПА ХОТЕЛ ще имате възможност да видите и чуете: славей, голям синигер и пъстър синигер, зелен кълвач и голям пъстър кълвач, кос и черен дрозд, сойка и сврака, кукумявка, щиглец и други. В града има няколко чешми, където местните и посетителите на града се събират, за да пият от лековитата минерална вода. До термите на Диоклециан, се намира водопиен павилион „Момина сълза”. В центъра на града е и красивата колонада, където също имате възможност да пиете от извиращата минерална вода. В парк „Момина баня” до царската баня се намира друг водопиен павилион, както и една по-малка, красива чешма. Магичната атмосфера в града се допълва и от двата атрактивни фонтана в централния парк с руини, най-предпочитаното място за разходка и отдих в Хисаря.

По стъпките на Апостола на свободата в квартал „Веригово”

В китната обстановка на квартал „Веригово” може да се отправите на разходка по стъпките на Васил Левски. Апостолът на свободата е събирал местния революционен комитет в църквата „Свети Димитър“, построена в периода 1845-1882г. и понастоящем обявена за паметник на културата. На пода в храма се намира мраморна плоча от времето на Априлското въстание, когато църквата е била опожарена. Днес е изцяло възстановена и може да бъде разгледана отвън. За да се види отвътре се препоръчва посещение по време на някой от големите християнски празници, като например Димитровден, когато там се прави курбан и литургия. Друго вълнуващо събитие е историческата възстановка на Априлското въстание, която се организира до училището. Квартал „Веригово” е осеян е със старовремски кирпичени къщи с високи каменни дувари и дървени порти, а в дворовете се виждат овощни и зеленчукови градини, гъбарници и селски животни.

Разходка в квартал „Момина баня” и до местността „Кръста”

Множеството и добре поддържани паркове в Хисаря са осеяни със стари, защитени дървета, огласяни са от песента на редки видове птици и ромоленето на извиращата минерална вода.

В квартал „Момина баня” се намира православният храм „Успение Богородично“, също паметник на културата. Изграден е през 1883г. и се отличава с една интересна особеност – църквата няма кубета, разполага с една олтарна обсида и трон. В непосредствена близост до този квартал е местността „Дюлите”. Лятото там се организира съборът „Хайдут Генчо” – атрактивно фолклорно събитие с богата програма, конкурс за автентична носия, пехливански борби и възстановка. Има и мотописта, подходяща за офроуд. Ако сте зажаднели за разходка сред природата, тук ще имате възможност да продължите към местността „Кръста”, на около 30 минути умерено изкачване по близкото хълмче. Стига се до място с беседка и маси, подходящи за пикник или барбекю и възхитителна панорамна гледка над древния град и Средна гора. От там може да се иде и до друг съседен хълм, Оджовица, и паметника на Найден Стоянов – борец за свобода.

Разходка в квартал „Миромир” и до местността „Воден камък”

Интересна забележителност в квартал „Миромир” е католическата църква „Свети Свети Петър и Павел“, построена през 1882г. Известна е с красивите си стенописи, дело на художника Стоян Изов. Друга атракция е Банчето – стара баня с големи корита за пране, които местните жители ползват и до днес. На около 5км. от „Миромир”, по приятен за разходка с кола път, се намира хижа „Петте партизани” в местността Воден камък, от която се разкрива невероятна гледка към тракийското поле. Местността е подходяща за любителите на фотографията и е идеално място за пълноценен отдих близо до природата, сред прохладния планински въздух.

Забележителности около Хисаря: какво да видите в околността

Тракийският култов храм в село Старосел

На 20км. от Хисаря се намира село Старосел, където през 2000г. бе открит един от най-големите тракийски царски комплекси на Балканите. Датиран е от края на V и началото на IV в.пр.Хр. Той обхваща няколко подмогилни храма, като от тях достъпни за посещения са два – в Четиньова могила и в могила Хоризонт.

Подмогилният храм в Хоризонт представлява правоъгълна камера, около която е разположено П-образно помещение с 10 колони в ранен дорийски стил. В средата на IV в.пр.Хр. в храма е погребан обожествен тракийски владетел, с което той се превръща в мавзолей. Четиньова могила е висока 20м, оградена е от каменна стена с дължина 241м и височина 3,5м. Фасадата на тракийския култов храм е украсена с цветни орнаменти. Правоъгълната камера е с полуцилиндричен свод, а кръглата камера е с куполно покритие и 10 полуколони, които завършват с дорийски капители и фриз, оцветен с минерални бои в черно, синьо и червено. В храма са се изпълнявали религиозни ритуали, възхваляващи Великата богиня-майка. На северната страна на могилата се намира хранилище за вино и вода.

Дворцова резиденция на цар Котис I под връх Кози грамади

През 2005г. в местността под връх Кози грамади се състоя най-високата археологическа експедиция в България, при която бяха направени сензационни открития – над 400 находки, включително цели оброчни плочки, изобразяващи Зевс и Хера, открити в древно светилище, изградено VIII в.пр.Хр. и обградено с крепостна стена. Днес може да видите останките от дворцовата резиденция на тракийския цар Котис I от IV в.пр.Хр. Учените считат, че там е била столицата на Одриското царство. Старогръцкият историк Теопомп описва срещата на цар Котис I с Филип II Македонски от 359г. пр.н.е., като подчертава красотата на мястото, разположено сред гъсти, прохладни гори и богато на много води. Резиденцията е на площ от около 5 декара. В средата е разположена дворцовата сграда със залата за пиршества на владетеля, който бил известен с това, че обича удоволствията и разкоша. Местността се намира в Същинска Средна гора, на височина от 1100 м. и е достъпна с високопроходими джипове и пеша. При предварителна заявка може да бъде организирана екскурзия за група или индивидуално посещение.

Дом на традициите и модерни рисунки в село Старо Железаре

По пътя към тракийския култов храм в Старосел, не пропускайте да спрете в село Старо Железаре и да разгледате портретите по стените на къщите. Всяко лято близо един месец там се провежда фестивала на стенната живопис „Село на особеностите”, в който полски художници рисуват портрети на местните жители с избрани от тях известни личности. Така Старо Железаре скоро предстои да стане първото българско село, изрисувано изцяло с графити, едно модерно произведение на изкуството. Тази идея е осъществена и върху стените на Дома на традициите в селото, където с предварителна заявка посетителите могат сами да счукат червен пипер и подправки, за да приготвят старожелезарска шарена сол, да предат вълна с хурка и вретено в къта за домашни занимания, да разгледат автентични тракийски носии и характерните за региона обреди и ритуали.