• bg
    • en
    • ru

Резултати от последните проучвания за безвредна слънцезащита

23.04.2018 | СПА у дома
проучвания слънцезащита
Според редица изследвания козметичните гиганти не винаги предлагат безвредна слънцезащита 

В последните години се наблюдава обезпокояваща тенденция хората непрекъснато да се мажат обилно със слънцезащитни кремове и да се пазят от слънцето. Добре е да си припомним, че усилията да се избегне слънчево изгаряне не трябва да водят до прекомерна слънцезащита. Разумното излагане на слънце набавя на организма витамин D и е свързано с много други ползи за здравето, измежду които и превенция на рак, колкото и изненадващо да звучи това.

Редица проучвания сочат, че кремовете за защита от слънцето съдържат вредни за здравето химикали. Най-вече това са: оксибензон, триклозан, парабени, фталати и др. Оксибензон е най-вредната съставка, употребявана в повечето слънцезащитни кремове. Използва се, тъй като успешно абсорбира ултравиолетовите лъчи. Същевременно има сведения, че причинява хормонален дисбаланс и че уврежда клетките, което може да доведе до появата на рак.

Особено ползотворни в тази връзка са резултатите на изследването, публикувано в Environmental Health Perspectives. То установява значителен спад на тези химикали в организма, след като участниците преминали към „чисти” продукти за слънцезащита. Както е доказано отдавна, кожата ни абсорбира веществата, които нанасяме върху нея и така те проникват в тъканите на цялото тяло. Ето защо трябва да сме внимателни да не ползваме слънцезащитни кремове, които съдържат опасни химикали.

Естествените слънцезащитни продукти са много ефективен и напълно безвреден заместител, който си заслужава да набавим, за да се погрижим за здравето си . Вместо по-горе изброените вредни съставки, търсете продукти, които съдържат цинкови и титанови минерали. Не забравяйте също, че най-добрата защита от слънцето остават сянката и облеклото. Добре е да знаете кой фототип кожа сте и кой е препоръчителният фактор за слънцезащита. Така ако излизате за кратко на слънце, не е необходимо всеки път да нанасяте слънцезащитен продукт, за да може да си набавите необходимото количество витамин D.

За още интересни новини, харесайте ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин.

Цени 2018 Специални оферти Изпратете запитване