• bg
    • en
    • ru

Препоръчителен слънцезащитен фактор за различните типове кожа

25.04.2018 | СПА у дома
слънцезащитен фактор според типа кожа
Какъв тип е нашата кожа и как да я защитим от слънцето?

Пролетта е тук и отново е време за забавления и релаксация на открито. Едно от най- любимите удоволствия е препичането на слънце през топлите слънчеви дни. В много отношения това е полезно за здравето и за правилното функциониране на организма, но с увеличаването на ултравиолетовата радиация, употребата на слънцезащитен фактор става задължителна.

Слънчевите лъчи (UV) се разделят на два вида – А и В. UVA лъчите навлизат по-дълбоко в кожата и предизвикват по-бързото й стареене и възможността за сериозни заболявания. UVB лъчите рушат горния слой на кожата, като причиняват самото слънчево изгаряне и също крият сериозни опасности за здравето.

Доскоро производителите на слънцезащитни продукти не бяха задължени да ги тестват за защита от А-лъчите и се предлагаше защита само от ултравиолетовите В лъчи, означена с различен слънцезащитен фактор (SPF). Понастоящем има продукти, които предпазват кожата и от двата вида лъчи, на опаковката им са означени с „широкоспектърен слънцезащитен фактор“. Номерът SPF показва колко пъти се увеличава времето, докато кожата започне да почервенява. Примерно, ако на кожата й трябват 10 минути, за да почервенее без защитен крем, то със слънцезащитен фактор 30 ще й трябват 300 минути.

В зависимост от цвета на кожата, косата и очите, съществуват шест типа кожа, според това как й влияят слънчевите лъчи, т.нар. фототипове. Те определят възможността за изгаряне или потъмняване на кожата.

  • Фототип 1: Кожа, която изгаря, но никога не хваща тен, се нуждае от възможно най-висок слънцезащитен фактор, тъй като има най-голям шанс за ракови образувания. Обикновено се среща при русите или червенокосите хора със светли очи, бяла кожа и лунички.
  • Фототип 2: Кожа, която изгаря след половин час излагане на слънце и трудно хваща тен, е препоръчително да ползват минимум фактор 45. Обикновено това са хора с естествено платинено руси коси и светли очи.
  • Фототип 3: Кожа, която може да придобие тъмен тен, но и средна степен на изгаряне. Хората от този тип са по-малко застрашени от рак на кожата и могат да ползват слънцезащитен фактор 30, който постепенно да намаляват до 15. В тази категория се срещат хора с тъмно руса или кестенява коса, със светли или тъмни очи.
  • Фототип 4: Матова кожа, тъмна коса и очи. Хората от този тип получават леки изгаряния в началото на лятото ако не се предпазват. За тях е достатъчна и защита с фактор 15.
  • Фототип 5: Тъмна кожа и очи, черна коса. При този тип се получава много тъмен равномерен загар и няма нужда от висок слънцезащитен фактор – SPF 6-15.
  • Фототип 6: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи. Този тип кожа не изгаря. Много бързо добива шоколадов тен. Не се нуждае от висока степен на защита – SPF 2-6.

За още интересни новини, харесайте ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин.

Цени 2018 Специални оферти Изпратете запитване