• bg
  • en
  • ru

Скачане на батут за лимфен дренаж, отслабване и детокс

07.11.2018 | СПА у дома
hotel-augusta-tramplin
Скачане на батут или трамплин за възрастни – за добро настроение и здраве!

Ако искате да опитате енергична и нетрадиционна тренировка за цялото тяло, пробвайте скачане на батут! Този спорт, на пръв поглед наподобяващ детска игра, крие множество ползи за здравето. В НАСА го определят като най-ефективното упражнение, защото вярват, че е единственото, което активира, тонизира и детоксикира всяка клетка в тялото. Тренировките със скачане на батут стават все по-популярни в Европа и може да включват редуване на бързи и бавни скокове, вариации на аеробните стъпки, танцови или бойни скокове и др. Неслучайно знаменитости като Бионсе и Ким Кардашиан публикуват в социалните си профили снимки как скачат на батут със семействата си – това е сигурна комбинация за много забавления и грижа за здравето в едно.

Какви са ползите от скачане на батут?

 1. Намалява излишните килограми и целулита. Отново според НАСА скачането на батут е 68% по-ефективно от джогинга и спомага за бързото възстановяване на мускулната маса.​
 2. Щади ставите и укрепва сухожилията, връзките и мускулите около ставите. Еластичната повърхност на трамплина осигурява минимално въздействие върху ставите, което е с около 85% по-слабо от скачането върху твърда повърхност. И още: 30 минyти бягане могат да бъдат заменени с 10 минути скачане на батут, при това без да има вредно натоварване на ставите и гръбначния стълб.
 3. Изчиства токсинитете чрез раздвижване на лимфната система (т.нар. лимфен дренаж). По този начин скачането на батут помага на тялото да изхвърли по-бързо всички токсини, засилва имунитета и ускорява метаболизма.
 4. Стимулира работата на щитовидната жлеза.
 5. Подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система.
 6. Коригира неправилната стойка на тялото като подобрява устойчивостта на мускулите на корема и гърба. Може да доведе и до намаляване на болките в гърба.
 7. Подобрява костната плътност, намалява рискът от фрактури и остеопороза – леките и многократни подскоци създават напрежение в костите, което ги подпомага сами да изграждат костна плътност, без да ги излага на риск.
 8. Повишава общата координация на тялото и баланса, мозъкът активно участва в тренировката.
 9. Води до прилив на енергия чрез подобрената циркулация на кислород в тялото, намалява главоболието, стреса и безпокойството като повишава нивото на ендорфин в кръвта (хормона на щастието).
 10. Забавя стареенето – Американският физеолог Джеймс Уайт превръща удоволствието от скачане на батут в професионален спорт – т.нар. Fіt Јumріng. Със своята програма за бързо влизане във форма, Уайт доказва, че скачането по 20 минути на ден забавя стареенето.

Как да се науча да скачам на батут?

Може би се тревожите да не се нараните при първи опит. Ето един съвет за по-предпазливите: започнете с ходене на място и леко скачане. Постепенно се отпуснете и преминете към по-значими движения. Коленете ви трябва да са свободни и леко свити, а торсът – леко приведен. Скачайте с изпъване на краката, но с малка амплитуда.

Колко често да скачам на батут?

3 пъти на ден по 10 минути е добро начало. След напредване се препоръчва по-продължителна тренировка – от 30 минути до 1 час дневно.

За кого е подходящо скачането на батут?

Както обикновено и тук препоръчваме първо да се консултирате с лекар, преди да започнете тези тренировки. Упражнението е подходящо за малки и големи, стига да нямат хронични заболявания. Не се препоръчва на бременни или родили наскоро жени, както и на хора с гръбначни проблеми.

Как да започнем – спортен екип и оборудване?

Облечете дрехи, които са удобни и дават свобода на движение. За дамите – спортният сутиен ще доведе до повече комфорт. Най-радостната новина е, че в спортните магазини продават мини батути на достъпна цена, особено в сравнение с повечето други спортни уреди и артикули. Така лесно може да тренирате и у дома.

Скачането на батут изглежда като детска игра, но всъщност е част от професионалната спортна гимнастика. Едно занимание по скачане на батут тренира над 400 мускула, действа зареждащо и освобождава от натрупания стрес. Когато видите деца да се забавляват на трамплин, не се колебайте и се присъединете към тях! Това може да е началото на серия от забавни и полезни тренировки, който да ви поддържат здрави и щастливи.

Цени 2018 Специални оферти Изпратете запитване