• bg
    • en
    • ru

НОВО: Уред Танита за телесен анализ

телесен анализ Танита
Какъв е съставът на тялото и защо е важно да го знаем

Добрата форма и здравето не се определят от теглото, а от количеството мазнини в тялото. Ниското тегло само по себе си не гарантира красота и здраве. Важно е да има баланс между мазнините и масата, свободна от мазнини. Точно това изследваме в СПА център Аугуста с японския уред Танита. Само за няколко минути се извършва прецизен анализ на 10 телесни показатели, включително индекс на телесната маса (BMI или Body Mass Index) и основна метаболитна възраст (BMR или Basal Metabolic Rate). На тази база се дават препоръки за бъдеща физическа активност и режим на хранене.

Как работи уредът Танита?

Уредът разделя състава на тялото на три компонента:

  • вода (вътреклетъчна и извънклетъчна),
  • суха маса свободна от мазнини (протеини и минерали) и
  • мазнини.

С Танита се извършва анализ на биоимпеданса. Стъпва се върху четири електрода на платформата и през тялото преминава безопасен за човека, слаб ток. Чрез отчитане на съпротивлението се определя количеството на различните видове тъкани в тялото. Допълнително се използват и други техники, като в резултат тази иновативна методика прави измерването на телесните показатели толкова лесно, колкото е измерването на кръвното налягане.

Какво измерва уредът Танита?

Както споменахме, процентът телесни мазнини е един от най-важните показатели. Всеки човек има нужда от мастна тъкан, за да бъде здрав и активен. Важно е обаче тя да е в здравословно количество. Докато превишаването на допустимия процент телесни мазнини създава риск от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет, рак и др., едно определено количество е жизнено необходимо за правилното функциониране на организма – поддържане на органите, ставите и др. Затова е необходимо редовно да следим този показател.

Друг важен параметър е водата. Оптималните стойности на вода в тялото намаляват вероятността от поява на заболявания и съдействат за безпроблемното функциониране на всички органи и добрата обмяна на веществата. Също клетките регенерират по-добре и кръвта не се сгъстява, което облекчава съдовете и сърцето.

Ето и още няколко показатели. Мускулната маса включва скелетните и гладки мускули и съдържащата се в тях вода. С увеличаването й се намалява теглото на телесните мазнини и се отслабва здравословно. Физическият рейтинг оценява физиката според съотношението телесни мазнини и мускулна маса в организма. Костната маса показва количеството кости в организма и нивото на минерали в тях (например калций).

Не на последно място е интересно и какво измерваме с показателите вътрешен основен метаболизъм и метаболитна възраст? Около 70% от изразходваните калории през деня се използват за вътрешния основен метаболизъм (BMR – Basal Metabolic Rate). Това е минималното необходимо ниво на енергия за ефективното функциониране на тялото, дори по време на покой. Основният метаболизъм се влияе много от количеството мускули в тялото. При по-висок мускулен метаболизъм изразходваните калории се увеличават, а телесните мазнини намаляват. Метаболитната възраст взима всички основни телесни показатели и определя възрастта, отговаряща на този вид метаболизъм. Например, ако метаболитната Ви възраст е по-голяма от действителната, това е знак, че трябва да подобрите метаболизма си с повече физически упражнения за изграждане на мускулатура и подходяща диета.

Подготовка за сегментен телесен анализ с Танита
  • Вечерта преди измерването не прекалявайте с храната и алкохола;
  • Проведете измерването най-малко 3 часа след ставане от сън и най-малко 3 часа след основни дневни хранения и прием на по-големи количества течности, с изпразнен пикочен мехур, при жените – извън менструационния период.

Противопоказания – за пациенти с електроимпланти, например пейсмейкър.

Важно е да знаете какъв е съставът на тялото Ви, а не само теглото му. Измерете бързо и лесно Вашето здраве в СПА център Аугуста с японската иновация Танита!

За още интересни и полезни новини, последвайте страницата ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин!

Цени 2018 Специални оферти Изпратете запитване