+359 889517717
-
2
+
-
1
+
Резервация
-
2
+
-
1
+

04.09.2020 СПА у дома

ВСИЧКО ЗА ДОБРАТА ХИДРАТАЦИЯ

Полезни съвети как да сме добре хидратирани

Всички жизнено важни процеси в човешкото тяло се осъществяват във вода. Добрата хидратация е една от най-значимите предпоставки за добро здраве. Водата в организма стимулира обменните процеси и контролира теглото, забавя стареенето, поддържа умствената и физическа дееспособност до старини. Недостатъчната консумация на вода вреди на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинното равновесие и води до преждевременно стареене. Да, хидратацията е ключът към младостта. Хидратираната кожа на лицето е по-стегната, веждите и скулите са повдигнати, устните – по-плътни. Добрата хидратация изисква ежедневна грижа. В статията ще получите ценни съвети как да поддържате тялото си добре хидратирано.

Здравословен хидробаланс

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, съставляващ около 15% от телесното тегло. Нейният химически състав е около 70% вода. Благодарение на това тя функционира като защитен механизъм на организма посредством три основни слоя:

  • Епидермис: директно изложен на въздействието на околната среда;
  • Дерма: богата на колаген и еластин, даващи гъвкавост;
  • Хиподерма: съдържа мастна тъкан.

Дехидратация е налице, когато кожата е изгубила своя цвят, блясък и еластичност. Ако например сутрин след измиване на лицето, почувствате кожата си опъната – това също е знак, че е дехидратирана. В такъв случай е необходимо нанасяне на хидратиращ, а не на омазняващ продукт (крем за суха кожа). Тоест, има разлика между суха и дехидратирана кожа и не трябва да забравяте това при покупка на козметика.

Нарушеният хидробаланс води до редица козметични и здравословни проблеми, като бръчки, зачервена, напукана или лющеща се кожа, алергии, спукани капиляри, пигментация и преждевременно стареене. За добро здраве, свежест и сияен тен следва да поддържаме здравословен хидробаланс – както вътрешно, така и външно.

Вътрешна хидратация – здравословен прием на вода и храна

Дневният здравословен прием на вода варира в зависимост от пола, климата, мускулната натовареност, масата на тялото и други индивидуални фактори, но общото правило е, че за да запазва водното равновесие в тялото си, възрастен човек трябва да приема 1,5 – 2 л питейна вода на ден. Вече има и приложения, които следят и напомнят за достатъчен прием на вода, за да сме улеснени в забързаното ежедневие. Препоръчително е да приемате по 200 мл вода на всеки час през деня. Вътрешната хидратация можем да подсилим и с храната. Консумирането на сочни пресни плодове и зеленчуци, като диня, ягоди, грейпфрут, краставици, домати, марули, спанак и тиквички, които съдържат над 90% вода, помага в тази посока. За сметка на това е доказано, че пушенето и консумацията на алкохол и газирани напитки, както и недоспиването изсушават кожата.

Външна хидратация

Хидратацията на кожата външно също е от първостепенно значение за здравето и за привлекателния външен вид. Тъй като тялото ежедневно губи определени количества от естествените си водни запаси, следва да полагаме грижи те да бъдат възстановени. Това можем да направим преди всичко като вземем мерки за защита на кожата от околната среда – с качествена слънцезащита и козметика за хидратация на кожата в зависимост от типа й – суха, мазна или смесена кожа.

Външни фактори, които дехидратират кожата, са високите температури, силната влажност, силно UV лъчение, дълги горещи вани, агресивни методи за почистване, сухотата в силно климатизирани помещения, студ, стрес и др. Препоръчителна е редовна ексфолиация и хидратация на кожата, защото е необходимо да се отстрани мъртвата кожа преди да се нанасят овлажняващи продукти. Избягвайте всякакви почистващи продукти, съдържащи спирт или алкохол. Много кремове за лице съдържат хиалуронова киселина, която съдейства точно за подмладяване на кожата чрез задържане на влага. Друга препоръка за интензивна хидратация на лицето е използването на серум или хидратираща маска. За адекватна грижа за кожата на тялото значение има и избора на сапун или душ гел. Избягвайте силно ароматизирани продукти, вместо това изберете такъв, който допълнително да овлажнява и подхранва кожата.

Красивата, хидратирана кожа изисква много постоянството и ежедневни грижи. Освен това здравословният начин на живот с балансирано хранене, движение, минимум 8 часа сън и достатъчен прием на вода дава на организма достатъчно жизнени сили, за да сме здрави и със свежа и сияйна кожа.

За още интересни и полезни новини, последвайте страницата ни във Фейсбук и се запишете за нашия бюлетин!